Τρίτη 9 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Στους οκτώ έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών, καθώς δύο ακόμη αγρότες εξέπνευσαν στο νοσοκομείο, από τις συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και του στρατού στην επαρχία Τοτονικαπάν, στα νοτιοανατολικά της Γουατεμάλας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης όταν ο στρατός προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό οδικής αρτηρίας στον οποίο είχαν προχωρήσει οι αγρότες διαμαρτυρόμενοι για το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ηλεκτρισμού, τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την εκτελεστική εξουσία και την επιμήκυνση κατά μία πενταετία του χρόνου για την επετηρίδα των δασκάλων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Για επικείμενο «μπλακ-άουτ» στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2030 εκπέμπει ο κλάδος της ενέργειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Pricewaterhousecoopers (PwC). Σύμφωνα με την έκθεση η δυσκολία επαφίεται στο γεγονός πως ο κλάδος ενέργειας καλείται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό προκλήσεων που αφορούν στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με οικονομικούς όρους για τους καταναλωτές, στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στην εξασφάλιση παροχής ενέργειας. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία ότι ο αριθμός των καταναλωτών με αδυναμία πρόσβασης σε πηγές ενέργειας λόγω οικονομικής δυσχέρειας θα αυξηθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-- Με το νέο στρατιωτικό δόγμα των ΗΠΑ έναντι της Λατινικής Αμερικής ανά χείρας ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λίον Πανέτα, «παρέδωσε μαθήματα δημοκρατικότητας» προτρέποντας τους συναδέλφους του, που συμμετέχουν στη διήμερη 10η Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των χωρών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που ξεκίνησε χτες στην Πούντα ντελ Εστε, της Ουρουγουάης, να μη χρησιμοποιούν το στρατό για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων αλλά την αστυνομία... καθώς η «χρήση του στρατού για την εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να έχει μακρά διάρκεια».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας 30χρονος ύποπτος νεκρός, ένας αστυνομικός τραυματίας και 10 συλλήψεις είναι ο απολογισμός της επιχείρησης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Γαλλίας, το Σάββατο, σε Παρίσι, Νίκαια, Κάννες και Στρασβούργο, όπου και σκοτώθηκε ο νεαρός. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, στις τσέπες τόσο του 30χρονου, τον οποίο θεωρούν βασικό ύποπτο για την εκτόξευση χειροβομβίδας εναντίον εβραϊκού καταστήματος στο Παρίσι κατά τις διαδηλώσεις με αφορμή την ταινία για τον Μωάμεθ, όσο και αρκετών συλληφθέντων, βρέθηκαν εκτός από τα όπλα τους και οι διαθήκες τους, γεγονός που, κατά τις αρχές, συνηγορεί ότι απεργάζονταν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης.

ΚΑΪΡΟ.-- Τουλάχιστον 21 Αιγύπτιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν όταν ανατράπηκε λόγω ανθρωπίνου λάθους το στρατιωτικό φορτηγό που τους μετέφερε στα φυλάκια που έχει στήσει ο αιγυπτιακός στρατός στην χερσόνησο του Σινά προκειμένου να ελέγχεται η δράση ισλαμιστικών ομάδων και ενόπλων ομάδων βεδουίνων.

XΑΡΤΟΥΜ.-- Οι αντάρτες του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος-Βορρά» (SPLM-N) ανέλαβαν χτες την ευθύνη για το βομβαρδισμό του Καντούγκλι στη σουδανική πολιτεία του Νότιου Κορντοφάν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 23 ως αντίποινα για επιθέσεις του στρατού εναντίον τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ