Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας καταψήφισε χτες τη πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος στην Καταλονία για την αυτοδιάθεσή της. Το δημοψήφισμα έφερε στο Κοινοβούλιο το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα της Καταλονίας αλλά καταψηφίστηκε από το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο κατέχει την πλειοψηφία. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καναλονίας, Αρτούρ Μας, είχε ανακοινώσει την επιδίωξη να διοργανώσει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Καναλονίας με ή χωρίς την έγκριση της ισπανικής κυβέρνησης.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Να «ερευνήσουν» το θέμα της χρηματικής διαπραγμάτευσης, 13 κοριτσιών, στην περιοχή του Μπαλουχιστάν, διατάχθηκαν οι αρχές του Πακιστάν, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οικογένειες των 13 ανύπαντρων κοριτσιών, ηλικίας από τεσσάρων έως 13 ετών, διαπραγματεύονταν την πώληση τους, ώστε να διευθετήσουν κτηματικές διαφορές. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, οι γυναίκες μπορούν να πουληθούν ως νύφες, από την παιδική τους ηλικία θεωρούνται εμπορεύσιμο «αντικείμενο» και παρά το ότι τυπικά η νομοθεσία του Πακιστάν το απαγορεύει, εξακολουθεί να ισχύει...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Δύο Αμερικανοί επιστήμονες, ο 69χρονος Ρόμπερτ Λεύκοβιτς και ο 57χρονος Μπράιν Κομπίλκα βραβεύτηκαν χτες με το Νόμπελ Χημείας 2012 για την έρευνά τους σχετικά με το πώς τα κύτταρα ανταποκρίνονται σε εξωτερικά ερεθίσματα, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων για την καταπολέμηση ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η κατάθλιψη.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Χιλιάδες από τους 12.000 Νοτιοαφρικανούς μεταλλωρύχους που απολύθηκαν την περασμένη βδομάδα από ορυχεία πλατίνας της πολυεθνικής ΑMPLATS γιατί διεκδίκησαν με απεργία μισθολογικές αυξήσεις, διαδήλωσαν χτες στο Ράστενμπεργκ της Ν. Αφρικής.

ΤΟΚΙΟ.-- Η αυτοκινητοβιομηχανία «Τογιότα» ανακάλεσε χτες 7.430.000 οχήματα διαφόρων μοντέλων που κατασκευάστηκαν την πενταετία 2005-2010 σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ευρώπη για προβλήματα στους μηχανισμούς παραθύρων.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Κενυάτης πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι άσκησε χτες βέτο στην απόφαση της Βουλής να δώσει μπόνους 110.000 δολαρίων στους βουλευτές ενόψει των γενικών εκλογών του ερχόμενου Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ