Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Τον υπουργό Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο όρισε ως νέο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο Ούγκο Τσάβες, που θα ορκιστεί στις αρχές Γενάρη για να αρχίσει την εξαετή θητεία της μέχρι τις αρχές του 2019, μετά την ανανέωση της εντολής στον Πρόεδρο Τσάβες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενζουέλας, εφόσον ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναπληρώνεται από τον αντιπρόεδρο, ο οποίος υποχρεούται να προκηρύξει εκλογές εντός 30 μηνών. Ωστόσο, αν το ζήτημα προκύψει δύο χρόνια προτού ολοκληρωθεί η θητεία του εκλεγμένου Προέδρου, τότε ο αντιπρόεδρος εξαντλεί το υπόλοιπο της θητείας.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Η Ιρλανδοβρετανική εταιρεία «Providence Resources Plc», με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος πετρελαίου στο Μπαριρόε, σαράντα περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Κορκ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κοίτασμα περιέχει 280 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε χτες την εξέταση υπόθεσης από την οποία θα κριθεί σε τι βαθμό τα δημόσια πανεπιστήμια μπορούν να χρησιμοποιούν τη φυλετική ταυτότητα ενός υποψήφιου φοιτητή ως παράγοντα για την εγγραφή του σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Πρόκειται για το νόμο «affirmative-action» που υιοθετήθηκε μετά το κίνημα για τα Ανθρώπινα και τα Κοινωνικά Δικαιώματα της δεκαετίας του '60 ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μαθητών προερχόμενων από φυλετικές μειονότητες και φτωχά λαϊκά στρώματα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εξέπνευσε χτες σε ηλικία 58 ετών ο επιφανής Βρετανός βιολόγος Κιθ Κάμπελ που συμμετείχε σε προγράμματα κλωνοποίησης, έπειτα από την κλωνοποίηση του πρώτου θηλαστικού, της προβατίνας Ντόλι, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Νότιγχαμ στη Βρετανία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Εναν πλανήτη αληθινό διαμάντι με διπλάσιο μέγεθος από αυτό της Γης που βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου και φέρει την ονομασία «55 Κάνκρι E» ανακοίνωσαν χτες πως ανακάλυψαν Γάλλοι και Αμερικανοί επιστήμονες. Στο διαμαντένιο πλανήτη ένα έτος διαρκεί μόλις 18 ώρες, και οι μέσες θερμοκρασίες στην επιφάνειά του ξεπερνούν τους 1.640 βαθμούς Κελσίου.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στον 57χρονο Κινέζο συγγραφέα «Μο Γιαν» («Μη μιλάς» στα κινέζικά) το πραγματικό του όνομα είναι Γκουάν Μόγιε, απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2012, με τη Λαϊκή Ημερησία και άλλα ΜΜΕ να αναφέρονται στη βράβευση και να συγχαίρουν τον «πρώτο Κινέζο πολίτη» που κερδίζει το βραβείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ