Σάββατο 13 Οχτώβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την αγορά 24 αεροσκαφών, μαχητικών και εκπαιδευτικών, από την Τσεχία ανακοίνωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, στο πλαίσιο, όπως είπε, του προγράμματος ανασυγκρότησης της πολεμικής αεροπορίας της χώρας που είχε, σχεδόν, διαλυθεί κατά την αμερικανική εισβολή το 2003.

ΑΜΜΑΝ.- Ορκίστηκε, χτες, η προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Αμπντουλλάχ Ενσούρ, η οποία αναλαμβάνει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος, όμως, δεν αλλάζει την πρόβλεψη ότι ο Ιορδανός βασιλιάς διορίζει τον πρωθυπουργό -άρα και την κυβέρνηση- γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και κυρίως του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης, που αποτελεί τον πολιτικό βραχιόνα των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η σαρία -ισλαμικός νόμος- δε θα χαρακτηρίζεται ως θεμέλιο από το οποίο απορρέει κάθε νομοθεσία και η βλασφημία δε θα ποινικοποιηθεί γιατί ο ορισμός του τι είναι «ιερό» ανοίγει μια μεγάλη κουβέντα που θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στον περιορισμό του δικαιώματος έκφρασης υποστήριξε, σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Συντακτικής Βουλής της Τυνησίας. Ο Μουστάφα μπιν Τζάφαρ υποστήριξε ότι υπάρχουν διαφωνίες ως προς την μορφή του πολιτεύματος -προεδρική ή κοινοβουλευτική δημοκρατία- αλλά εκτίμησε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί το προσχέδιο του νέου Συντάγματος, καθώς το ισλαμιστικό κόμμα «Εννάχντα» που έχει την πλειοψηφία της Βουλής έχει υπαναχωρήσει σε αρκετές από τις αρχικές του θέσεις υπό την πίεση τόσο των αστικών πολιτικών δυνάμεων όσο και του λαϊκού κινήματος.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΑΝΑΜΑ.-- Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται προγράμματα εκπαίδευσης, ανταλλαγή πληροφοριών, κοινές ασκήσεις και πολλά άλλα, υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Αμυνας της Βρετανίας και του βασιλείου του Μπαχρέιν, γεγονός που εξασφαλίζει στο βρετανικό ιμπεριαλισμό μεγαλύτερη πρόσβαση και έρεισμα στην πολύτιμη, γεωστρατηγικά και ενεργειακά, περιοχή του Κόλπου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο, το προπαρασκευαστικό ταξίδι πριν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα το Δεκέμβριο και πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Ο Πένα Νιέτο συναντήθηκε με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ ενώ, όπως τόνισε, επιδίωξη του ταξιδιού είναι η αναζήτηση «συμβουλών αλλά και εταίρων για την ανάπτυξη του τομέα των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

TOKIO.-- Ο Σουνίτσι Τανάκα, επικεφαλής της νέας πυρηνικής ρυθμιστικής αρχής στην Ιαπωνία ανακοίνωσε χτες ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη χώρα δε θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν εάν δεν περάσουν τα τεστ σεισμικότητας και ειδικές έκτακτες διαδικασίες που ακολουθούνται σε περιπτώσεις κρίσεων, ατυχημάτων και τρομοκρατικών επιθέσεων.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Πανικό και μικρές υλικές ζημιές προκάλεσε χτες το πρωί ο σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών Ρίχτερ που χτύπησε τις ανατολικές ακτές της Ινδονησίας. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 247 χιλιόμετρα από την πόλη Ναμπίρε στην ινδονησιακή επαρχία της Δυτικής Παπούα και το εστιακό του βάθος ήταν 24 χιλιόμετρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ