Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ξεπερνούν τους 700 οι νεκροί από τον τυφώνα Μπόφα» που έπληξε τις Φιλιππίνες και κυρίως το νησί Μιντανάο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πληγέντες ανέρχονται σε 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους, οι αγνοούμενοι σε 900, οι εκτοπισμένοι είναι 480.000 και 115.000 σπίτια έχουν καταστραφεί.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Επεισόδια σημειώθηκαν χθες στη Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Θεσμών και Αξιών, για το θέμα των ομολόγων. Στη Βουλή εισέβαλαν ομολογιούχοι, οι οποίοι ζητούσαν να μη ψηφιστεί το νομοσχέδιο και κατηγορούσαν τις τράπεζες ότι τους προέτρεψαν να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα, δίνοντας τους μεγαλύτερο επιτόκιο, χωρίς να τους ενημερώσουν ωστόσο ότι είχαν δικαίωμα να μην τους πληρώνουν τόκο και να τα μετατρέψουν σε μετοχές.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ο Νοτιοαφρικανός πρώην Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού και ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος στρατιωτικού νοσοκομείου στην Πρετόρια όπου νοσηλεύεται από το περασμένο Σάββατο.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων Ευρεσιτεχνίας του ΟΗΕ στη Γενεύη ανακοίνωσε χτες πως για πρώτη φορά στα χρονικά του οργανισμού οι Κινέζοι κατέθεσαν το 2011 τις περισσότερες αιτήσεις για κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας (526.412) με δεύτερους (τους έως πρότινος πρώτους) Αμερικανούς που κατέθεσαν 503.582 αιτήσεις.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Στο 13,13% έφθασε ο δείκτης της ανεργίας στο Μαυροβούνιο, όπου σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού απασχόλησης στην υπηρεσία εύρεσης εργασίας είναι εγγεγραμμένοι συνολικά 30.469 πολίτες. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα καταγράφηκε πριν 12 χρόνια και είχε ξεπεράσει το 32%.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στη χαρτογράφηση του γονιδιώματος έως και 100.000 Αγγλων ασθενών μέσα στην επόμενη πενταετία με στόχο την εξέλιξη της θεραπείας διαφόρων μορφών καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών προκειμένου τα ευρήματα να αξιοποιηθούν από το βρετανικό δημόσιο σύστημα Υγείας ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Οι ταραχές συνεχίστηκαν για όγδοη ημέρα χθες στη Βόρειο Ιρλανδία με αφορμή την απόφαση για αφαίρεση της βρετανικής σημαίας από το δημαρχείο του Μπέλφαστ για τις μισές ημέρες του μήνα. Απόφαση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, από τους Προτεστάντες πιστούς της Ενωσης και του Βρετανικού Στέμματος.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η βρετανική τράπεζα HSBC προχώρησε σε εξωδικαστικό διακανονισμό με το αμερικανικό δημόσιο και θα καταβάλει 1,9 δισ. δολάρια στο δημόσιο ταμείο των ΗΠΑ ώστε να κλείσει ο φάκελος της υπόθεσης κατά την οποία η τράπεζα είναι ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος, και παράνομες διατραπεζικές συναλλαγές με το Ιράν, τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Βιρμανία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από χτες στη Γαλλία η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ. Η Ρουσέφ είχε συνάντηση με το Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ ενώ από κοινού εγκαινίασαν το «διμερές Φόρουμ για την Κοινωνική Ανάπτυξη».

ΒΑΛΕΤΑ.-- Τη διάλυση του Κοινοβουλίου στις 7 Γενάρη και την προκήρυξη εκλογών για τις 9 Μάρτη ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, μία ημέρα μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του, καθώς έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όταν ένας βουλευτής καταψήφισε το σχέδιο του προϋπολογισμού διαμαρτυρόμενος για τα σχέδια να δοθεί η διοίκηση των αστικών λεωφορείων σε γερμανική εταιρεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ