Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Μπαράζ αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων σάρωσε πολλές πόλεις του Ιράκ, το τελευταίο διήμερο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 48 άνθρωποι να σκοτωθούν και να τραυματιστούν τουλάχιστον 110. Κύριος στόχος ήταν σιιτικές συνοικίες και σιιτικοί τόποι λατρείας καθώς και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Τουζ Χουρμάτου, Κχαζνάχ και Τζαλαούλα, τις οποίες διεκδικούν τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Αραβες Ιρακινοί. Επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στις πόλεις Τικρίτ, Μπαακούμπα, Ρούτμπα και στο κέντρο της Βαγδάτης, στην Καράντα.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αύξηση παρουσίασε το μήνα Σεπτέμβρη η ανεργία στην Τουρκία, η οποία έφτασε το 9,1%. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 141.000 ανθρώπους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011.

  • Στην εκτόξευση του πρώτου της δορυφόρου, με στόχο τη συλλογή πληροφοριών, προχωρά σήμερα η Τουρκία, από τη βάση Τζιουκάν, κοντά στα σύνορα με τη Μογγολία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το διορισμό του Τζον Κέρι, σημερινού προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο διορισμός ενδέχεται να γίνει και εντός της βδομάδας, ενώ ο Κέρι θα αντικαταστήσει την Χίλαρι Κλίντον που αποχωρεί.

ΟΤΑΒΑ.-- Την εξαγορά, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων, του 49,9% κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Αλμπέρτα του Καναδά, το οποίο ανήκει στον καναδικό ενεργειακό όμιλο «Encana», ανακοίνωσε ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας «PetroChina». Επίσης, οι δύο εταιρείες διευκρίνισαν ότι θα δημιουργήσουν κοινοπραξία, προκειμένου να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς στην εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος. Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη μεγάλη συμφωνία που «κλείνει» η «PetroChina» από την αρχή της βδομάδας, καθώς την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωσε και την επένδυση ύψους 1,6 δισ. δολαρίων σε σχέδιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη δυτική Αυστραλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ