Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σχεδόν 23.000 άνθρωποι -η πλειοψηφία αυτών άνδρες- είναι αναγκασμένοι να ζουν στους δρόμους της Ισπανίας καθώς έμειναν χωρίς δουλειά και σπίτι, συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία. Από αυτόν τον αριθμό, το 32% έχει χάσει το σπίτι του φέτος και αναγκάστηκε να αναζητήσει βοήθεια από κοινωνικές οργανώσεις αρωγής, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE). Οι άνδρες αποτελούν το 80% του συνόλου, και μισοί εκ των οποίων είναι κάτω των 45 ετών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Διπλασιάστηκε ο αριθμός των αστέγων στη βρετανική πρωτεύουσα, Λονδίνο, την τελευταία εξαετία. Περίπου 6.000 άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους του Λονδίνου, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 3.900 και 3.000 την περίοδο 2006-07, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία οργανώσεων και τοπικών αρχών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ανακοινώθηκε και επισήμως ο διορισμός του γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι, στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών σε αντικατάσταση της Χίλαρι Κλίντον που αποχωρεί. Ο διορισμός του προβλέπεται να είναι τάχιστος καθώς δεν αναμένονται ενστάσεις εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών.

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.-- Ενοπλος άνοιξε πυρ στο Φρανκστάουν, στην πολιτεία Πενσιλβάνια, σκοτώνοντας εν ψυχρώ δύο άνδρες και μία γυναίκα και τραυματίζοντας τρεις έφιππους αστυνομικούς. Νεκρός είναι και ο δράστης τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα. Το περιστατικό συμβαίνει μία εβδομάδα μετά το μακελειό σε σχολείο της πόλης Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, όπου 20 παιδιά και έξι ενήλικες έπεσαν νεκροί από το όπλο 20χρονου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ενταση έχει προκληθεί στη Γερμανία, που ήδη έχει εισέλθει σε πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία, από το δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να αυξήσει το φόρο προστιθέμενης αξίας στο 19% που θα επιβάλλεται ενιαία σε όλες τις αγορές, καταργώντας το μειωμένο 7% που ισχύει για πολλά είδη, με στόχο να εισρέουν στα ταμεία του ομοσπονδιακού κράτους επιπλέον 23 δισ. ευρώ το χρόνο. Το δημοσίευμα διέψευσε το υπουργείο Οικονομικών όπως και ότι εκτός της αύξησης των φόρων προβλέπεται επίσης η περιστολή των κοινωνικών δαπανών.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Μία ρουκέτα εκτοξεύτηκε την Κυριακή το πρωί κατά αγροτικής περιοχής στο νότιο Ισραήλ για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία εκεχειρίας που επιτεύχθηκε πριν από λίγες βδομάδες με διαμεσολάβηση της Αιγύπτου ανάμεσα στη «Χαμάς» και στο Ισραήλ. Είχε προηγηθεί ο τραυματισμός, αργά την Παρασκευή, πέντε Παλαιστινίων στο ύψος του καταυλισμού Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα από ισραηλινά πυρά επειδή, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, «πλησίασε ομάδα Παλαιστινίων την ουδέτερη ζώνη που εφάπτεται του διαχωριστικού φράχτη».

ΡΙΑΝΤ.-- Εξι ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε χώρο διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων στην ανατολική Επαρχία της Σαουδικής Αραβίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται από τις αρχές, που τείνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ατύχημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ