Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΤΟΧΑ.-- Το καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο «Κέραντ TV», το οποίο ανήκε στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ, αγόρασε το δίκτυο «αλ Τζαζίρα» με στόχο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο το «Αλ Τζαζίρα Αμέρικα» το οποίο θα μεταδίδει διεθνείς ειδήσεις στις ΗΠΑ. Οι λεπτομέρειες, και οικονομικές, της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές πέραν του γεγονότος ότι ο Γκορ, όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Κέραντ», Τζόελ Χιγιάτ, θα είναι μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Με έκτακτα μέτρα ασφαλείας, συνεχείς περιπολίες από αέρος, αλλεπάλληλα σημεία ελέγχου και ανάπτυξη περίπου 35.000 αστυνομικών, οι ιρακινές αρχές ευελπιστούν να αποτρέψουν ενδεχόμενες επιθέσεις κατά των εκατοντάδων χιλιάδων σιιτιών προσκυνητών που συρρέουν στην ιερή σιιτική πόλη Καρμπάλα για την τριήμερη κορύφωση της 40ήμερης γιορτής Αρμπαγίν. Στην πόλη αναμένονται περισσότεροι από 15 εκατομμύρια προσκυνητές, στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί.

ΜΟΣΧΑ.-- Τη ρωσική υπηκοότητα στον γνωστό Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ, παραχωρεί η ρωσική κυβέρνηση με διάταγμα που υπέγραψε χτες ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν. Ο Ντεπαρτιέ διαμαρτυρήθηκε για την υψηλή φορολογία που κλήθηκε να πληρώσει και έσπευσε να εγκατασταθεί στο χωριό Νεσέν του Βελγίου, κοντά στα γαλλικά σύνορα.

ΒΕΡΝΗ.-- Ο 33χρονος ένοπλος που σκότωσε προχτές βράδυ τρεις ανθρώπους στο μικρό χωριό Νταγιόν στο καντόνι του Βαλέ, στην Ελβετία, είχε νοσηλευθεί σε ψυχιατρείο, ανακοίνωσαν οι ελβετικές αρχές, προσθέτοντας ότι ο δράστης τραυματίσθηκε κατά την επέμβαση των αστυνομικών, αφού προηγουμένως είχε ρίξει 20 σφαίρες, σκοτώνοντας τρεις γυναίκες ηλικίας 32, 54 και 79 ετών και τραυματίζοντας δύο άνδρες, ηλικίας 33 και 63 ετών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Πεκίνο και άλλους διεθνείς εταίρους παραμένουν οι βασικές προτεραιότητες της σερβικής εξωτερικής πολιτικής για το 2013 δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Μρκιτς.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στη σύλληψη του πρώην αρχηγού του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγού Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, προχώρησε χτες η αστυνομία, αναφορικά με το ρόλο του στο πραξικόπημα του 1997 που ανέτρεψε την τότε ισλαμιστική κυβέρνηση. Συλλήψεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διαμάχης ισλαμιστών και κεμαλιστών, που στην ουσία εκπροσωπούν τα ίδια συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ