Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΟΥΑΚΣΤΟΤ.-- Την ίδρυση κοινής τράπεζας επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου ανακοίνωσαν, κατά την ολοκλήρωση της 5ης συνόδου που πραγματοποίησαν στη Μαυριτανία, οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην Ενωση του Αραβικού Μαγρέμπ. Η Τράπεζα θα ξεκινήσει με κεφάλαιο 100 εκατομμύρια δολάρια και θα χρηματοδοτεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, κυρίως έργα υποδομής που σχετίζονται με οδοποιία, ενέργεια και θεμελιώδεις άλλες υποδομές. Η απόφαση ίδρυσης μια τέτοιας τράπεζας είχε ληφθεί από το 1994, στο πλαίσιο της τότε απόφασης για προώθηση οικονομικής ενοποίησης των χωρών μελών της Ενωσης αλλά έκτοτε ατόνησε λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν και της σχεδόν πλήρους παράλυσης κάθε δραστηριότητας. Στην Ενωση, που ιδρύθηκε το 1989, συμμετέχουν οι Λιβύη, Τυνησία, Αλγερία, Μαρόκο, Μαυριτανία, ενώ στη σύνοδο συμμετείχε και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

BΗΡΥΤΟΣ.-- Επ' αόριστον απεργία πραγματοποιούν από χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ηλεκτρισμού του Λιβάνου, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις στα κονδύλια που αφορούν τους μισθούς τους και γενικότερα την εταιρεία ηλεκτρισμού, όπως αυτά αναφέρονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών. Η απεργία είχε αρχίσει ως τριήμερη από τα μέσα της εβδομάδας.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Χισάμ Ράμεζ, πρώην διευθυντής της Διεθνούς Εμπορικής Τράπεζας της Αιγύπτου, είναι ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Το διορισμό του ανακοίνωσε η Προεδρία της Αιγύπτου, λίγες ώρες μετά την παραίτηση του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Φαρούκ αλ Οκντα, ο οποίος είχε αναλάβει τα καθήκοντά του με εντολή του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου το Νοέμβρη του 2011. Ο αλ Οκντα επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και διέψευσε την έντονη φημολογία περί σοβαρών διαφωνιών ως προς τη διαχείριση της δυσχερούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αιγυπτιακή οικονομία με τον πρόεδρο Μούρσι και την κυβέρνησή του.

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Στη Μόσχα βρίσκεται από χτες ο Σέρβος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μλάτζαν Ντίνκιτς, για να υπογράψει με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντον Σιλουάνοφ, συμφωνία για τη χορήγηση δανείου ύψους 800 εκατ. δολαρίων. Το δάνειο, με ετήσιο επιτόκιο 4,1%, θα δώσει ώθηση στην υλοποίηση έργων υποδομών... Επιπλέον, οι Ντίνκιτς και Σιλουάνοφ θα εξετάσουν την πορεία υλοποίησης πρόσθετου δανείου, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη στήριξη του σερβικού προϋπολογισμού.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η μεγαλύτερη εταιρεία έκδοσης πιστωτικών καρτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, η «American Express», ανακοίνωσε την απόλυση 5.400 εργαζομένων, λόγω «μείωσης των δραστηριοτήτων της». Πρόκειται για μείωση του συνολικού εργατικού δυναμικού της έως και κατά 8,5% για το 2013.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ