Τετάρτη 23 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Συνολικά 43.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν στη Βρετανία μέχρι το τέλος του Μάρτη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ήδη καταργήθηκαν 25.000 στο τέταρτο τρίμηνο του 2012. Την ίδια περίοδο αυξήθηκαν τα κέρδη των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα και το 27% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι το 2013 θα είναι ακόμη πιο κερδοφόρο.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν χτες βράδυ όταν άγνωστος ένοπλος άρχισε να πυροβολεί κοντά στη βιβλιοθήκη του κολεγίου Lone Star του Χιούστον των ΗΠΑ. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν τη σύλληψη ενός άνδρα ως ύποπτου για το περιστατικό, που έρχεται να προστεθεί στα πολλά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα επιθέσεων, χτες, στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 17 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Σε δύο περιπτώσεις, στο Ταζ και στη Μαχμουντίγια, στόχος ήταν μια στρατιωτική βάση και ένα σημείο ελέγχου του στρατού αντίστοιχα, αλλά στην ανοιχτή αγορά της Σούλα στόχος ήταν άμαχοι.

ΚΑΪΡΟ.-- Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες άρχισαν από χτες σε διάφορες συνοικίες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας (2η επέτειο της εκδίωξης Μουμπάρακ) με τα βασικά αιτήματα να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και τα πολιτικά δικαιώματα.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τη συγχώνευση των δήμων Μετσιμαχόλο και Ενγκουέτε στο Σάσολμπεργκ (85 χλμ. έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ) της Ν. Αφρικής είχαν χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

TZAKAΡΤΑ.-- Σεισμός 5,9 Ρίχτερ τάραξε χτες το πρωί την επαρχία Ατσεχ στο δυτικό άκρο της Σουμάτρας στην Ινδονησία, προκαλώντας το θάνατο ενός ανήλικου κοριτσιού και τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ άλλων ατόμων από καταρρεύσεις τοίχων. Ωρες μετά δικαστήριο στη νήσο Μπαλί καταδίκαζε μία 56χρονη Βρετανή σε θάνατο για λαθρεμπόριο κοκαΐνης αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε κρύψει στη φόδρα της βαλίτσας της σε πτήση από την Μπανγκόγκ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Εκατοντάδες Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου απέκλεισαν χτες το πρωί τον οδικό άξονα Πρίστινα - Ριμπάριτσε, στην περιοχή του Ζούμπιν Πότοκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών στη διάβαση του Μπρνιακ.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται πως συμφώνησαν στην έκδοση καταδικαστικής απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εκτόξευση πυραύλου και ερευνητικού δορυφόρου που είχαν κάνει τον περασμένο Δεκέμβρη οι αρχές της ΛΔ Κορέας.

ΣΚΟΠΙΑ.-- «Ναυάγησε» η χτεσινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και του αρχηγού του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση», Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε η χώρα, μετά τα επεισόδια στη Βουλή, την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε τον Τσερβένκοφσκι για εμμονή στην «ανεδαφική» στάση του για πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ο Τσερβένκοφσκι ισχυρίστηκε ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι ο «μοναδικός τρόπος» άρσης της πολιτικής κρίσης.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Την πρώτη τους απεργία εδώ και 20 χρόνια ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Ισπανίας για τις 6 Φλεβάρη, ενώ προγραμματίζουν στάσεις εργασίας για τις 30 Γενάρη και κινητοποιήσεις για σήμερα.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Αλλοι 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας στην Πολωνία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανεβάζοντας σε 101 τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα από το κρύο από τις αρχές του χειμώνα, ανακοίνωσε χτες η αστυνομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ