Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες μετά από έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν. Η επίθεση σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους πραγματοποιήθηκε κοντά στην περιοχή Φαριάμπ, με στόχο έναν πρώην διοικητή της «τζιχάντ», ο οποίος τραυματίστηκε. Η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν - σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ - στην Κίνα κατηγορούμενοι ότι κρατούσαν παράνομα φυλακισμένους, 11 κατοίκους της επαρχίας Χενάν, οι οποίοι είχαν πρόθεση να απευθυνθούν στην κεντρική κυβέρνηση, για κακώς κείμενα στην περιοχή τους. Η συγκεκριμένη πρακτική φέρεται ως πάγια εδώ και χρόνια, με τις καταγγελίες να αναφέρονται στις «μαύρες φυλακές» της Κίνας, που λειτουργούν για να καλύπτουν ατασθαλίες των τοπικών διοικήσεων. Η αποκάλυψη γίνεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διαφθοράς. Χτες στο πλαίσιο ερευνών κατά της διαφθοράς αποκαλύφθηκαν κατηγορίες εναντίον του αστυνομικού αξιωματούχου Ζάο Χαϊμπίν, ο οποίος φέρεται να έχει 192 σπίτια, σε διάφορα ονόματα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εξι νεκροί και 12 τραυματίες είναι ο απολογισμός της νέας επίθεσης καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά σημείου ελέγχου του στρατού και της αστυνομίας, χτες, στην πόλη Ταζ, βορείως της Βαγδάτης, μια μέρα μετά το μακελειό με 23 νεκρούς που προκάλεσε καμικάζι που ανατινάχθηκε σε σύναξη φυλάρχων που εμπλέκονται στο σχηματισμό πολιτοφυλακών κατά των ισλαμιστών ενόπλων της «αλ Κάιντα». Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Συνελήφθη χτες ο εισαγγελέας Σαγιάντ Μαρταζαβί, θεωρούμενος ως στενός συνεργάτης του Προέδρου Αχμαντινετζάντ. Οι λόγοι της σύλληψής του δε γνωστοποιήθηκαν αν και εκτιμάται ότι συνδέεται με την κλιμακούμενη κόντρα ανάμεσα στον πρόεδρο και στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι, τον οποίο κατηγόρησε ο Αχμαντινετζάντ για εκτεταμένη διαφθορά, παρουσιάζοντας μάλιστα ως πειστήριο συνομιλία του αδελφού του με τον συλληφθέντα εισαγγελέα. Το όνομα του Μαρταζαβί έχει συνδεθεί με τη σύλληψη και το θάνατο στη φυλακή από βασανιστήρια πολλών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την δεύτερη εκλογή Αχμαντινετζάντ, το 2009.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Με έφοδο της αστυνομίας στο υπόγειο καταφύγιο του 65χρονου βετεράνου του Βιετνάμ που κρατούσε όμηρο επί μία βδομάδα τον 5χρονο Ιθαν και το θάνατο του δράστη από τα αστυνομικά πυρά έληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας η πολυήμερη υπόθεση ομηρίας στο Μίντλαντ της Αλαμπάμα των ΗΠΑ. Το παιδί παραδόθηκε στην οικογένειά του. Παράλληλα, δεκαεξασέλιδο υπόμνημα του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θεωρεί «νόμιμη» τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό εάν διαπιστωθεί πως είναι ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα και εμπλέκονται σε επιχειρήσεις, με στόχο τη δολοφονία συμπατριωτών τους...

ΚΙΤΟ.-- Δύο άνθρωποι μαχαιρώθηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από άγνωστο άνδρα, πιθανώς ψυχικά διαταραγμένο, που επιτέθηκε σε πλήθος υποστηρικτών του προέδρου του Εκουαδόρ Ραφαέλ Κορέα, ενώ ανέμεναν ομιλία του σε συγκέντρωση ενόψει των προεδρικών εκλογών της 17ης του μήνα στη βορειοανατολική πόλη Κινίντε. Ο δράστης συνελήφθη.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Αποχώρησε χτες από την κυβέρνηση συνασπισμού της Σλοβενίας και το «Κόμμα των Συνταξιούχων» προκαλώντας νέο πλήγμα στον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα που αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά αλλά αρνείται πεισματικά να παραιτηθεί παρά τις πιέσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης και άλλων παρατάξεων που στήριζαν ως πρότινος την κυβέρνησή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ