Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Ενώπιον χιλιάδων πιστών αλλά και 130 αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η Αργεντινή Πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες, αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος -ο πρώτος Ορθόδοξος Πατριάρχης εδώ και 1.000 χρόνια που παρευρίσκεται σε τελετή ορκωμοσίας Πάπα- πραγματοποιήθηκε, χθες, η τελετή ορκωμοσίας του νέου Πάπα Φραγκίσκου. Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο Πάπας Φραγκίσκος το αφιέρωσε στην ανάγκη «στήριξης των πλέον αδυνάμων» και στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Για τα πολλά κοινά συμφέροντα Κίνας και ΗΠΑ μίλησε ο νέος Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζίνπινγκ υποδεχόμενος τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζέικομπ Λιου, υποστηρίζοντας ότι οι «δύο χώρες πρέπει να προσεγγίσουν και να αντιμετωπίσουν αυτή τη σχέση από στρατηγική άποψη και με μακροπρόθεσμη προοπτική».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Συγκρούσεις σημειώνονταν, από τη Δευτέρα το απόγευμα, στην περίμετρο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της λιβυκής εταιρείας Waha Oil στο κοίτασμα Ντάχρα, στα ανατολικά της χώρας, ανάμεσα σε ενόπλους παραστρατιωτικούς και στους φύλακες ασφαλείας.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενταση και επεισόδια σημειώνονται, τα τελευταία 24ωρα, σε διάφορες περιοχές της Αιγύπτου λόγω της μεγάλης έλλειψης καυσίμων που ταλανίζει τους πολίτες. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και 14 έχουν τραυματιστεί.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Παραιτήθηκε λόγω της εμπλοκής του σε έρευνα για αδήλωτους λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζερόμ Καουζάκ, ο οποίος εμφανιζόταν ως πολέμιος της φοροδιαφυγής.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε έξι συλλήψεις προχώρησε η ινδική Αστυνομία αναφορικά με το νέο περιστατικό ομαδικού βιασμού Ελβετίδας τουρίστριας, με το φαινόμενο να αποκαλύπτει τις τραγικές του διαστάσεις της σεξουαλικής βίας στη χώρα, που έρχεται στο φως μετά τον ομαδικό βιασμό της 23χρονης το Δεκέμβρη, που κατέληξε στο θάνατό της και προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι συμμετείχαν σε συγκέντρωση για το γιορτασμό της κουρδικής Πρωτοχρονιάς, το Νεβρόζ, στην Κωνσταντινούπολη, απαιτώντας την αποφυλάκιση του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Την ίδια στιγμή αναμένεται στις 21 Μάρτη που είναι και η επίσημη μέρα της κουρδικής Πρωτοχρονιάς, ο Α. Οτσαλάν να κηρύξει μονομερή εκεχειρία κα να ζητήσει αφοπλισμό του ΡΚΚ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Η Ιταλία κατηγορεί την Ινδία ότι παραβιάζει τους νόμους της ασυλίας του διπλωματικού προσωπικού, μετά την απόφαση από το Νέο Δελχί να απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα του Ιταλού πρέσβη, με την κρίση μεταξύ των δύο χωρών να κλιμακώνεται. Η Ινδία ζητά την έκδοση των Ιταλών πεζοναυτών προκειμένου να δικαστούν στο Νέο Δελχί, για το θάνατο δύο ψαράδων.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας ξεκίνησε χτες η δίκη του πρώην δικτάτορα Χοσέ Εφρέν Ρίον Μοντ. Κατηγορείται για τη δολοφονία 1.777 ιθαγενών και πάνω από 1.000 βιασμούς από το Στρατό στη διάρκεια της δικτατορίας που ηγήθηκε από το Μάρτη του 1982 έως τον Αύγουστο του 1983.

XAΡΑΡΕ.-- «ΝΑΙ» στο νέο Σύνταγμα της Ζιμπάμπουε είπε το Σάββατο το 94,5% των ψηφοφόρων που συμμετείχε σε σχετικό δημοψήφισμα.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τους 41 έφθασε χτες ο αριθμός των νεκρών και τους 45 οι τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις της Δευτέρας σε στάση λεωφορείου στην χριστιανική περιοχή Σαμπόν Γκάρι της βόρειας νιγηριανής πόλης Κάνο. Οι αρχές στρέφουν τις υποψίες τους στους ισλαμιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

ΒΕΡΝΗ.-- Για λόγους ...οικονομίας εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη Γενεύη της Ελβετίας θα υποχρεώνονται στο εξής να σκουπίζουν οι ίδιοι το χώρο εργασίας τους και να αδειάζουν τα καλάθια των αχρήστων ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας της πόλης.

ΝΕΒΑΔΑ.-- Εκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε στρατιωτική αποθήκη στο Χόθορν της πολιτείας Νεβάδας των ΗΠΑ προκάλεσε το θάνατο επτά Αμερικανών πεζοναυτών και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ