Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Κατέληξαν, μετά από βδομάδες διαβουλεύσεων, στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης οι νέοι κυβερνητικοί εταίροι του Ισραήλ: το «Ισραελ Μπεϊτένιου» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, το «Εβραϊκό σπίτι» του Ναφτάλι Μπένετ, που εκφράζει κυρίως τους εποίκους της Δ. Οχθης, και το κεντρώο νεοσύστατο «Γιές Ατίντ» του δημοσιογράφου Γιάιρ Λαπίντ. Για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, στην κυβέρνηση δε συμμετέχουν θρησκευτικά υπερορθόδοξα κόμματα, τα προνόμια των οποίων έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του «Γιές Ατίντ» και του «Εβραϊκού σπιτιού» και αναμένεται ν' αποτελέσουν κύριο σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης. Επισήμως η κυβέρνηση επρόκειτο ν' ανακοινωθεί αργά χτες και θα ορκιστεί τη Δευτέρα, δύο μέρες πριν την άφιξη Ομπάμα.

ΚΑΪΡΟ.-- Η αστυνομία και ελεύθεροι σκοπευτές από τις ειδικές αντιτρομοκρατικές μονάδες που βρίσκονταν υπό τον άμεσο έλεγχο του πρώην Προέδρου Μουμπάρακ βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των 900 διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2011. Αυτό προκύπτει από ενδελεχή έρευνα με εκατοντάδες συνεντεύξεις και συγκέντρωση στοιχείων που διεξήγαγε ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Μούρσι.

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χτες στη ρωσική πρωτεύουσα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Ο Μαχμούντ Αμπάς ενημέρωσε τον Πούτιν για τις εξελίξεις και δήλωσε ότι η παλαιστινιακή πλευρά είναι πάντα «έτοιμη για πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» και ελπίζει «σε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Παρτίδες κρέατος γαλοπούλας με κατάλοιπα αντιβιοτικών, προερχόμενες από εκτροφείο στη Ρουμανία εντόπισαν χτες οι γερμανικές αρχές και ενημέρωσαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Η ανάλυση των ιχνών ενός στοιχειώδους σωματιδίου που ανακαλύφθηκε από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) το περασμένο καλοκαίρι προσφέρει «ισχυρές ενδείξεις» ότι είναι το περιβόητο μποζόνιο του Χιγκς (που πιστεύεται ότι δίνει μάζα στην ύλη) ανακοίνωσε χτες το ερευνητικό κέντρο CERN. Ωστόσο, στη δήλωση που εκδόθηκε δεν αναφέρεται πως ανακαλύφθηκε οριστικά το εν λόγω σωματίδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ