Πέμπτη 28 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Δύο συμφωνίες υπογράφηκαν χτες στο Βελιγράδι για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Σερβία μέχρι το 2021 σε προνομιακή, χαμηλότερη τιμή για τα επόμενα δέκα χρόνια, από διευθυντικά στελέχη της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας «Gazprom», της «YugoRosGaz» και της σερβικής εταιρείας «Srbijagas».

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τη διενέργεια κοινοβουλευτικής έρευνας για τη σαφή αποστολή των περίπου 200 Νοτιοαφρικανών στρατιωτικών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ζήτησαν χτες κόμματα της αντιπολίτευσης στη Ν. Αφρική μετά από τις πληροφορίες ΜΜΕ ότι είχαν ως βασικό στόχο την προστασία του ανατραπέντος προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ. Το αίτημα διατυπώνεται μετά από την αιματηρή επίθεση που δέχθηκαν Νοτιοαφρικανοί στρατιώτες από μέλη της ένοπλης οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ (που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία) με αποτέλεσμα 13 νεκρούς και 27 τραυματίες και τη σαφή τουλάχιστον ανοχή της Γαλλίας.

ΤΑΛΙΝ.-- Στην Εσθονία υπάρχουν 1.200 παιδιά χωρίς ιθαγένεια, ενώ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το ποσοστό της παιδικής φτώχειας ανέρχεται πλέον στο 18%, διαπίστωσε χτες ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα» Νιλς Μούιζνιεκς.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περισσότερες από 1.000 πάπιες βρέθηκαν νεκρές στον ποταμό Νάνχε της κινεζικής επαρχίας Σετσουάν, ακολουθώντας περιστατικό με χιλιάδες νεκρούς χοίρους που βρέθηκαν να επιπλέουν σε ποταμό στη Σαγκάη. Το περιστατικό τελεί υπό έρευνα, ενώ αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στην κεντρική Ταϊβάν, με επίκεντρο την κομητεία Ναντού. Αποτέλεσμα ήταν μία γυναίκα να χάσει τη ζωή της, όταν καταπλακώθηκε από ναό κοντά στο επίκεντρο και ακόμα 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές μέλη συνδικάτων, οικολογικών, φεμινιστικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων πήραν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα στα πλαίσια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, που φέτος είχε θέμα «Δημοκρατία - Ελευθερία, εργασία και αξιοπρέπεια».

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Τουλάχιστον 8.053 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία χολέρας που πλήττει την Αϊτή και η οποία μεταφέρθηκε από τους Νεπαλέζους κυανόκρανους, σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας. Επίσης 651.250 άνθρωποι έχουν νοσήσει από τη χολέρα από τον Οκτώβρη του 2010 που ξέσπασε η επιδημία.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Η συνδικαλίστρια Κίρα Ενρίκες που εκτελέστηκε εν ψυχρώ είναι το τελευταίο θύμα του κύματος δολοφονιών συνδικαλιστών που δονεί τη Γουατεμάλα. Η Ενρίκες ήταν ΓΓ της Ενωσης Εργατών της «Νουέβα Κοσεπσιόν», στη νότια επαρχία Εσκουίντια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ