Τρίτη 9 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία και τον Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ είχε ο Πρόεδρος του Περού, Ογιάντα Ουμάλα, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, στο πλαίσιο της οποίας παραβρέθηκε και στο φόρουμ των χωρών της Ασίας, στο Μποάο, όπου τέθηκε και το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας Κίνας - Λατινικής Αμερικής.

ΚΑΪΡΟ.-- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή και δεκάδες τραυματίστηκαν στο Κάιρο σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ χριστιανών κοπτών και μουσουλμάνων. Τα επεισόδια ξέσπασαν μετά από επίθεση ομάδων μουσουλμάνων εναντίον κοπτών το Σάββατο και συνεχίστηκαν την Κυριακή.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα 60 τραυματίστηκαν χτες έξω από τη Βαγδάτη, μετά από επίθεση που είχε στόχο προεκλογική συγκέντρωση ενός υποψηφίου στις επαρχιακές εκλογές της 20ής Απρίλη στην Μπακούμπα. Ο καμικάζι αρχικά πέταξε μία χειροβομβίδα και στη συνέχεια ένας ανατίναξε τα εκρηκτικά που είχε πάνω του.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Αύξηση κατά 8% των κατώτατων μηνιαίων αποδοχών και νέα αύξηση των δαπανών για τη Δημόσια Παιδεία και Υγεία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες, στη Βολιβία. Οι αυξήσεις στις αποδοχές έγιναν μετά από συνομιλίες με τη Γενική Ομοσπονδία Εργατών (COB).

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας νέων ανέργων πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή σε πολλές πόλεις της Ισπανίας αλλά και σε ισπανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, ενάντια στην πολιτική λιτότητας και περικοπών της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που έχει ως αποτέλεσμα και την εκτόξευση της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών, στο 55%.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Επτά εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και καθαρισμού σε εργοστάσιο της μεγαλύτερης ζυθοποιίας του Μεξικού, «Grupo Modelo SAB», στην πρωτεύουσα, Πόλη του Μεξικού. Η «Grupo Modelo» παράγει το 63% της παραγωγής μπίρας, και μεταξύ αυτών τις Corona, Estrella. Negra Modelo και άλλες. Οι αρχές έχουν διατάξει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

ΛΙΜΑ.-- Ελικόπτερο συνετρίβη αργά το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Λορέτο του βόρειου Περού κοντά στα σύνορα με το Εκουαδόρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 13 επιβαίνοντες. Το ελικόπτερο ήταν ναυλωμένο από τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία «Perenco».

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ξεκίνησε η εκταφή των οστών του κομμουνιστή ποιητή Πάμπλο Νερούδα, ο οποίος πέθανε μερικές μέρες μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την κυβέρνηση Λαϊκής Ενότητας υπό τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Η εκταφή γίνεται ώστε να μπορέσει ομάδα ιατροδικαστών να εξετάσει τα λείψανα του ποιητή και να εξακριβωθεί εάν αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος του προστάτη ή εάν δηλητηριάστηκε κατ' εντολήν της χούντας του Πινοτσέτ, όπως έχουν καταγγείλει λαϊκές οργανώσεις.

BEΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η σερβική κυβέρνηση απέρριψε χτες την «πρόταση» της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, περί συμφωνίας για «ομαλοποίηση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας. Η εξέλιξη θεωρείται πως θα σημάνει την αρνητική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Σερβίας για χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ.

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΜ.-- Σε μία εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα παραχωρήσει η κυβέρνηση της Τανζανίας εκτάσεις 1.500 τετραγωνικών χλμ. από τα σημαντικότερα εθνικά πάρκα της χώρας, στα οποία ζει επί αιώνες η νομαδική φυλή των Μασάι.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Χωρίς ξεκάθαρο νικητή ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι προεδρικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, καθώς τόσο ο απερχόμενος Πρόεδρος, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, από το «Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών», όσο και ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος Μίοντραγκ Λέκιτς, από το «Δημοκρατικό Μέτωπο», διεκδικούν τη νίκη.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Οι υποψήφιοι του κόμματος VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επικράτησαν στους περισσότερους δήμους κατά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ