Τρίτη 14 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ.-- Νέο περιστατικό φονικής ένοπλης βίας έλαβε χώρα στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά στη Νέα Ορλεάνη, κατά τη διάρκεια παρέλασης για τη Γιορτή της Μητέρας. Από τα πυρά τραυματίστηκαν 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι 10 ετών, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, ενώ κανείς εκ των τραυματιών δεν διατρέχει κίνδυνο και τα αίτια του περιστατικού ερευνώνται.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Ενοχο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία έκρινε δικαστήριο της Γουατεμάλας τον 86χρονο πρώην δικτάτορα, Εφρέν Ρίος Μοντ. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 50 χρόνια κάθειρξη για την κατηγορία της γενοκτονίας και επιπλέον 30 χρόνια για την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της εξουσίας του μετά από το πραξικόπημα του 1982, με την εφαρμογή της πολιτικής της αποκαλούμενης «καμένης γης», όπου τα στρατεύματά του έσφαξαν χιλιάδες αυτόχθονες στη Γουατεμάλα.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ο στρατηγός Τζιανγκ Τζονγκ-Ναμ διορίστηκε χτες νέος υπουργός Αμυνας στη ΛΔ Κορέας, ο οποίος κατείχε θέση διοικητή σε σώμα του βορειοκορεατικού στρατού.

ΣΕΟΥΛ.-- Ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη ΛΔ Κορέας, Γκλιν Ντέιβις, έφθασε χτες στη Σεούλ για συνομιλίες με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Λιμ Σουνγκ Ναμ, ενώ το ίδιο 24ωρο έφθασε σε λιμάνι της Νότιας Κορέας το αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο «USS NIMITZ», που θα συμμετάσχει σε νέα αμερικανο-νοτιοκορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια.

ΡΩΜΗ.-- Ακόμη και βρώση εντόμων πρότεινε χτες έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ για να επιτευχθεί... «επισιτιστική ασφάλεια» στον πλανήτη. Παρουσιάστηκε μάλιστα και πρόγραμμα για ενθάρρυνση της εκτροφής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα, με τη σημείωση ότι ήδη περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν έντομα σε Αφρική και Ασία.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα εξελέγη για έβδομη θητεία στην αρχηγία του αντιπολιτευόμενου «Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος» (SDS), στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην πόλη Τσέλιε με 522 ψήφους υπέρ και 11 κατά.

ΚΙΡΚΟΥΚ.-- Νέα πολλαπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες με στόχο τον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από την αυτόνομη κουρδική πόλη Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ προς τον τερματικό τουρκικό σταθμό Τσεϊχάν, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και να σταματήσει προσωρινά η εξαγωγή πετρελαίου. Η επίθεση σημειώθηκε στην περιοχή αλ Σαρκάτ στην επαρχία Σαλαχεντίν. Από τον αγωγό περνούν καθημερινά 330.000 βαρέλια.

ΣΑΝΑ'Α.-- Στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου «Σουκχόι» κατέπεσε σε αραιοκατοικημένη περιοχή στην υεμενίτικη πρωτεύουσα. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκε νεκρός μόνο ο πιλότος. Είναι το δεύτερο δυστύχημα παρόμοιου τύπου μέσα σε τρεις μήνες, καθώς και το Φλεβάρη είχε πέσει στρατιωτικό αεροσκάφος σε κατοικημένη περιοχή της Σάνα'α με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Με πόλεμο απειλεί την τυνησιακή κυβέρνηση του ισλαμιστικού «Ενάχντα» και των εταίρων του ο ηγέτης της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής - σαλαφιστικής - Ανσάρ αλ Σαρία, απαντώντας στην προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει κηρύγματα μίσους και παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ