Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Κροατίας, Αλβανίας και Μαυροβουνίου με στόχο τη στήριξη και τη συνεργασία στην υλοποίηση των έργων του Διαδριατικού Αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) και του αγωγού Ιονίου - Αδριατικής (Ionian Adriatic-IAP) υιοθέτησε χτες η κυβέρνηση της Κροατίας με τον Α' αντιπρόεδρο της χώρας και υπουργό Εξωτερικών, Βέσνα Πούσιτς, να σημειώνει ότι «είναι προς όφελος της Ευρώπης να προμηθεύεται αέριο από την περιοχή της Κασπίας».

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΑΪΡΟ.-- Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός ΤΟTAL ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει τα 85 πρατήρια υγρών καυσίμων που διαθέτει η αγγλο-ολλανδική εταιρεία SHELL στην Αίγυπτο, χωρίς να γίνει γνωστό το αντίτιμο της εξαγοράς. Ετσι, η TOTAL διπλασιάζει σχεδόν την παρουσία της στη χώρα αφού μέχρι σήμερα είχε 70 πρατήρια.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Απεβίωσε στη φυλακή, σε ηλικία 87 χρόνων, όπου κρατούνταν μετά από αλλεπάλληλες καταδίκες, ο πρώην δικτάτορας της Αργεντινής, την περίοδο από το 1976 - 1981, Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα Ρεδόντο. Ηταν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της επιχείρησης «Κόνδωρ», του αμερικανόπνευστου σχεδίου εξόντωσης των λαϊκών κινημάτων στη Λατινική Αμερική και επικεφαλής των φονιάδων της χούντας που «εξαφάνισε» όπως υπολογίζεται γύρω στους 40.000 αγωνιστές και εκατοντάδες παιδιά που απήχθηκαν από τις οικογένειές τους και δεν είναι ξεκάθαρο τι απέγιναν.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- «Πιο κοντά από ποτέ άλλοτε» βρίσκονται οι χώρες - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη δημιουργία μιας ένωσης ευρύτερης συνεργασίας που θα περιλαμβάνει τη σύσταση κοινής αγοράς αλλά στο μέλλον και τη νομισματική ένωση. Αυτό δήλωσε ο γγ του Συμβουλίου, Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι, μιλώντας στο Φόρουμ Αραβικών Μέσων που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι. Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που ιδρύθηκε το 1981, συμμετέχουν οι πετρελαιομοναρχίες Σ. Αραβία, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και γίνονται συζητήσεις, καταρχήν, συνεργασίας με την Ιορδανία και το Μαρόκο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Χιλιάδες Νιγηριανοί στρατιώτες ξεκίνησαν χτες επιδρομές, ακόμη και με μαχητικά τζετ και στρατιωτικά ελικόπτερα, κατά θέσεων ισλαμιστών της ένοπλης οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» στις τρεις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, Γιόμπε, Μπόρνο και Ανταμάουα, όπου επιβλήθηκε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» από το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Συμβούλιο των Φρουρών που επιβλέπει τη «νομιμότητα» των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία αποφάνθηκε χτες ότι οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να θέτουν υποψηφιότητα για Πρόεδροι. Η απόφαση αποτελεί ερμηνεία του Συντάγματος της ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν καθώς σε αυτό δεν εμπεριέχεται σαφής πρόβλεψη. Ηδη έχουν υποβάλει υποψηφιότητα 30 γυναίκες για τις εκλογές της 14ης Ιούνη ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι ανέρχονται σε 656. Την Τρίτη θα ανακοινωθούν από το Συμβούλιο των Φρουρών ποιες υποψηφιότητες θα επιτραπούν.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αλλοι 38 άνθρωποι, τουλάχιστον, έχασαν τη ζωή τους χτες και πολλαπλάσιοι τραυματίστηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση σε σουνιτικό τέμενος στην Μπαακούμπα, στο βόρειο Ιράκ, ένα μόλις 24ωρο μετά το διήμερο μπαράζ αιματηρών επιθέσεων κατά σιιτών αμάχων. Πρόκειται για το εντονότερο κύμα βίας που στοχεύει ξεκάθαρα στην πρόκληση διαδογματικού μίσους από το 2006 - 2007.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Βενεζουέλας (CNE) ανακοίνωσε ότι με βάση τα στοιχεία της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της συνολικής επανακαταμέτρησης και ελέγχου των ψήφων των προεδρικών εκλογών της 14ηςΑπρίλη, στο 75,3% δείχνει ότι δεν υπήρξαν λάθη ή παρατυπίες. Ο έλεγχος περνά στη δεύτερη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα, αλλά η αντιπολίτευση και ο υποψήφιός της, Ενρίκε Καπρίλες, που έσπευσε να χαρακτηρίσει τον έλεγχο φάρσα, απαντούν πως δεν σκοπεύουν να περιμένουν μέχρι τότε για να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της νίκης του Νικολάς Μαδούρο, με διαφορά 1,5%.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Δικηγόροι του πρώην Προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα δήλωσαν πως ο τελευταίος δεν επιθυμεί τα παιδιά του να ανακατευτούν στη διαχείριση της περιουσίας του καθώς δύο από τις κόρες του θέλουν να περιέλθουν υπό τον έλεγχό τους τα ιδρύματά του «Harmonieux Investment Holdings» και «Magnifique Investment Holdings» που διαθέτουν περίπου 1,7 εκατομμύριο δολάρια συνολικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ