Παρασκευή 31 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα συγκλόνισε, χτες, κυρίως την ιρακινή πρωτεύουσα σε τρεις σιιτικές συνοικίες αλλά και στη Μοσούλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 25 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Επίσης, από απόπειρα δολοφονίας διέφυγαν σώοι οι κυβερνήτες των σουνιτικών επαρχιών Ανμπάρ και Σαλαχουντίν, που θεωρούνται καλοί συνεργάτες της, κατά κύριο λόγο, σιιτικής κυβέρνησης Μάλικι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε χτες από αμερικανικό δικαστήριο ο 58χρονος Ιρανο-αμερικανός Μανσούρ Αρμπαμπσίαρ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για σχεδιασμό δολοφονικής απόπειρας κατά του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ, Αντελ αλ Τζουμπάιρ. Ο Αρμπαμπσίαρ είχε ομολογήσει τον Οκτώβρη λέγοντας ότι είχε προσπαθήσει να προσλάβει επαγγελματίες δολοφόνους από το Μεξικό.

ΝΤΟΧΑ.-- Κοινοπραξία, της οποίας κορμός είναι η ισπανική κατασκευαστική εταιρεία OHL αλλά συμμετέχουν με μικρότερο ποσοστό τόσο η κορεατική «Samsung C&T» όσο και η Καταριανή Κατασκευαστική Εταιρεία, κέρδισε, τελικά, το διαγωνισμό για την κατασκευή δύο σταθμών του μετρό στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, με ένα συμβόλαιο ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ισπανική κοινοπραξία δραστηριοποιείται ήδη στη χώρα κατασκευάζοντας ένα ιατρικό ερευνητικό κέντρο στη Σίντρα, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το εμιράτο προχωρά σε σειρά έργων υποδομής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

ΜΟΣΧΑ.-- Στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες, επικεφαλής αντιπροσωπείας της λεγόμενης Κοινότητας των Λατινοαμερικανικών Κρατών (CELAC), όπου η Κούβα έχει την εκ περιτροπής προεδρία, για συναντήσεις με τη ρωσική κυβέρνηση. Στην πρώτη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο πλευρές εξέφρασαν ενδιαφέρον να ενισχυθεί η συνεργασία σε διάφορους τομείς, στις τεχνολογίες αιχμής, στο εμπόριο, στη βιομηχανία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα διεθνή θέματα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, προορίζει για τη θέση του διευθυντή του FBI τον Τζέιμς Κόμεϊ, που υπηρέτησε στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί Προεδρίας Τζορτζ Μπους, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times». Ο ρεπουμπλικάνος 52χρονος πολιτικός είναι πρώην διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και διδάσκει σήμερα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Συμπαράσταση σε συνδικαλιστές της «Εθνικής Ενωσης Μεταλλεργατών Νότιας Αφρικής» έκανε χτες ο Αμερικανός ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ συμμετέχοντας σε εργατική κινητοποίηση στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ. Επίσης χτες η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση συνέστησε επαγρύπνηση στους πολίτες εξαιτίας της αύξησης των ρατσιστικών επιθέσεων σε μετανάστες από άλλες αφρικανικές χώρες, που από το 2008 ως σήμερα έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 60 ατόμων.

ΣΟΦΙΑ.-- Την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβετάν Τσβετάνοφ ζήτησε, χτες, από τη Βουλή ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Σωτήρ Τσάτσαροφ, κατηγορώντας τον ότι διά της αδράνειάς του δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες που επέτρεψαν να γίνονται παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Σε διεθνή «πρωτοτυπία» προχώρησε χτες ο «Πρόεδρος» της δυτικοαφρικανικής Γουινέας, Αλφα Κόντε, ανακοινώνοντας ότι η έναρξη και η ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας θα διαρκέσουν μόλις ένα 24ωρο, στις 28 Ιούνη, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιούνη. Η εξέλιξη σημειώνεται ενώ εντείνονται οι συγκρούσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και αστυνομίας, που μόνο μέσα στο τελευταίο 10ήμερο είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 ατόμων...

ΑΚΡΑ.-- O Πρόεδρος της Γκάνας, Τζον Ντραμάνι Μαχάμα, υποστήριξε ότι οι ακραίοι ισλαμιστές θέτουν απειλή που μπορεί να αποσταθεροποιήσει «όλη τη Δυτική Αφρική».

ΧAΓΗ.-- Ο πρώην επικεφαλής των σερβικών υπηρεσιών πληροφοριών Γιόβιτσα Στάνισιτς και ο αναπληρωτής του Φράνκο Σιμάτοβιτς κρίθηκαν αθώοι για κατηγορίες που αφορούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ