Σάββατο 25 Μάη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Περιοδεία στην Κολομβία, στη Βραζιλία και στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο ξεκινά από αύριο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με βασικό ζήτημα στην ατζέντα του την ενίσχυση των σχέσεων των ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και του διμερούς εμπορίου.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Συμφωνία για τη σύσταση κοινοπραξίας με σκοπό την αξιοποίηση πετρελαϊκών κοιτασμάτων και φυσικού αερίου στη λεκάνη του Ορινόκο υπέγραψαν η ρωσική εταιρία «Rosneft» και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA. Η συμφωνία προβλέπει ότι η «Rosneft» θα παραχωρήσει δάνειο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων καθώς και θα αγοράσει ομόλογα ύψους 1,1 δισ. με αντάλλαγμα το 40% της ετήσιας παραγωγής, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συνάντηση με το Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προγραμματίσει για αργότερα χτες ο Πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς στο Σότσι προκειμένου να υπογράψουν διακήρυξη διμερούς στρατηγικής συνεργασίας. Το ίδιο 24ωρο στο Βελιγράδι οι επικεφαλής των σιδηροδρομικών οργανισμών Σερβίας (Zeleznice Srbije) και Ρωσίας (RZD) υπέγραψαν συμβόλαιο για τον εκσυγχρονισμό των σερβικών σιδηροδρόμων, με ρωσικό δάνειο ύψους 800 εκατ. δολαρίων. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών υποδομών, η σερβική πλευρά θα διαθέσει, επίσης, 141 εκατ. δολάρια.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τα κόμματα της Σλοβενίας κατέληξαν χτες σε συμφωνία για την εφαρμογή του λεγόμενου «χρυσού» δημοσιονομικού κανόνα από το 2015, τερματίζοντας το αδιέξοδο που υπήρχε μεταξύ των κομμάτων, σε σχέση με τις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την επίτευξη της δημοσιονομικής «εξυγίανσης». Η συμφωνία επήλθε έπειτα από την «υποχώρηση» της πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ και την αποδοχή της θέσης των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, βάσει της οποίας το 2015 μπορεί να ισχύσει ο «χρυσός» κανόνας. Η κ. Μπράτουσεκ είχε αντιπροτείνει το 2017.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηρούς περιορισμούς στην πώληση αλκοόλ, ενέκρινε χτες το τουρκικό Κοινοβούλιο. Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε σημεία κοντά σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και τζαμιά, σταματά η διάθεσή του από τις 10μμ - 6πμ, ενώ μπαίνουν και σοβαρές ποινές όσον αφορά την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

ΜΟΣΧΑ.-- Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών έπληξε χτες την ανατολική ακτή της Ρωσίας χωρίς να προκληθούν θύματα ή σημαντικές ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται σε βάθος 620 χλμ. στην Οχοτσκική Θάλασσα, 390 χλμ. δυτικά της πλησιέστερης πόλης, του Πετροπαβλόφσκ - Καμτσάτσκι, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι τη Μόσχα, σε απόσταση 7.000 χλμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ