Σάββατο 8 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.-- Την επαναλειτουργία της λεγόμενης κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας με τη Ν.Κορέα ανακοίνωσε χτες αξιωματούχος της ΛΔ Κορέας. Λίγες ώρες μετά η Ν. Κορέα ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την επανάληψη των διμερών συνομιλιών αλλά όχι στο κοινό βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ αλλά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη Πανμουντζόμ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Νέο πολιτικό κόμμα ανακοίνωσε χτες πως θα ιδρύσει ο πρόεδρος της Βουλής των Κοσσοβάρων Αλβανών (πρώην γενικός γραμματέας και ένας από τους ιδρυτές του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου), Γιακούπ Κρασνίτσι κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι για αυταρχική διακυβέρνηση.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Επίσημη εξήγηση για τις «επιθετικές προτάσεις» αξιωματούχων σε συνεδρίαση του αιγυπτιακού Υπουργικού Συμβουλίου στις αρχές της βδομάδας σχετικά με την εκτροπή των νερών του Μπλε Νείλου για την κατασκευή γιγαντιαίου φράγματος στην Αιθιοπία ζήτησε χτες το αιθιοπικό υπουργείο Εξωτερικών από τον Αιγύπτιο πρέσβη στην πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το αλβανικό σύστημα Υγείας είναι ένα από τα πιο άνισα στην Ευρώπη και την Ασία, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας ότι το 60% των δαπανών ιατρικοφαρμακευτικής περίθαλψης καλούνται οι Αλβανοί πολίτες να το βάλουν από την τσέπη τους.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πέθανε σε ηλικία 84 χρόνων, από επιπλοκή μετά από προγραμματισμένη επέμβαση, ο πρώτος πρωθυπουργός από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, Πιερ Μορουά. Ο Μορουά διετέλεσε πρωθυπουργός, υπό τον Μιτεράν, μεταξύ 1981 - 1984, που επέβαλλε τα πρώτα ...σοσιαλιστικά μέτρα λιτότητας.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εξι Ιρανοί προσκυνητές σκοτώθηκαν και άλλοι 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο δρόμο την ώρα που διερχόταν το λεωφορείο που τους μετέφερε από το Ιράν προς την ιερή σιιτική πόλη Νατζάφ για προσκύνημα. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην πόλη Μουκνταντίγια, και οι ιρακινές αρχές εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόκειται για έργο εξτρεμιστών σουνιτών.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Την παραίτησή του από τη θέση του λεγόμενου «πρωθυπουργού», της κατοχικής κυβέρνησης του ψευδοκράτους, στην Κύπρο υπέβαλε την Πέμπτη ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ιρσέν Κιουτσούκ, στον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου. Η παραίτηση Κιουτσούκ ήρθε ως αποτέλεσμα της καταψήφισης της «κυβέρνησής» του από την αντιπολίτευση και οκτώ «βουλευτές» του κόμματός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ