Τετάρτη 12 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Απέσυρε την υποψηφιότητά του, τρεις ημέρες πριν από τις προεδρικές κάλπες, ο υποψήφιος Μουχάμαντ Ρεζά Αρεφ, καλώντας τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τον επίσης «μετριοπαθή» -στο πλαίσιο του καθεστώτος- υποψήφιο Χασάν Ροχανί, ο οποίος δήλωνε, χτες, ότι τάσσεται υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής των οργανωμένων συνδικάτων σε κεντρικά ζητήματα. Οπως ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Αρεφ, η απόφαση λήφθηκε μετά από παρέμβαση του πρώην προέδρου Χαταμί, ο οποίος εμφανίζεται ως ηγέτης της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του καθεστώτος. Στόχος της απόσυρσης η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων από το μοναδικό πλέον «μετριοπαθή» υποψήφιο, τον Ροχανί, υπέρ του οποίου εκφράστηκε ανοιχτά και ο πρώτη πρόεδρος Ραφσαντζανί.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Περίπου 1.050 στρατιώτες του ιρακινού στρατού κουρδικής καταγωγής λιποτάκτησαν από το στρατό, τον τελευταίο μήνα, και ζητούν να καταταχθούν στα σώματα των Κούρδων πολιτοφυλάκων, τους πεσμέργκα. Φαίνεται ότι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εντολή που έλαβαν να επιτεθούν κατά σουνιτών, πριν από αρκετές βδομάδες, στο πλαίσιο γενικότερων επιχειρήσεων της κυβέρνησης.

KΑΪΡΟ.-- Ολες τις επιλογές «ανοιχτές» προκειμένου να μη φύγει ούτε σταγόνα από το νερό του Νείλου από την Αίγυπτο προς την Αιθιοπία εξαιτίας του φράγματος που η αιθιοπική ηγεσία ανήγγειλε ότι θα ανεγείρει, άφησε, σε δηλώσεις του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουχάμαντ Μούρσι.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Επίσκεψη σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη άρχισε χθες ο Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ο οποίος είχε συναντήσεις με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Στην επιτυχή εκτόξευση του διαστημόπλοιου Shenzhou-10 προχώρησε χτες η Κίνα. Στο διαστημόπλοιο επιβαίνουν τρεις αστροναύτες οι οποίοι συμμετέχουν στη μεγαλύτερης διάρκειας αποστολή της χώρας, στο πλαίσιο των σχεδίων για δημιουργία διαστημικού σταθμού μέχρι το 2020.

ΜΟΥΜΠΑΪ.-- Τους επτά έφτασαν οι νεκροί στη Μουμπάι της Ινδίας, μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας, λόγω κακοτεχνιών. Στα συντρίμμια του κτηρίου παραμένουν εγκλωβισμένοι άγνωστο πόσοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και υπερήλικες, ενώ οι προσπάθειες διάσωσης δυσχεραίνονται από τις καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων που πλήττουν τη χώρα.

BEΡΟΛΙΝΟ.-- Περίπου 8.000 Γερμανοί αναγκάστηκαν χτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κοντά στις όχθες του ποταμού Ελβα καθώς υπήρχαν αυξημένες πιθανότητες να σπάσουν αρκετά από τα φράγματα του ποταμού που προστατεύουν πόλεις της βόρειας Γερμανίας. Μέσα σε μιάμιση βδομάδα οι πλημμύρες που πλήττουν εκτενείς περιοχές χωρών της κεντρικής Ευρώπης έχουν προκαλέσει το θάνατο 22 ατόμων και υλικές ζημιές δεκάδων δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ