Τετάρτη 19 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Σφοδρότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Προέδρου Μούρσι των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» να διορίσει υποστηρικτές του ή συμπαθούντες ως κυβερνήτες, με αποκορύφωμα το διορισμό του Αντελ αλ Κχάγιατ. Ο συγκεκριμένος προέρχεται από το πολιτικό σκέλος της ακραίας «Γκαμάα αλ Ισλαμίγια» στην επαρχία Λουξόρ, όπου η οργάνωση είχε πραγματοποιήσει επίθεση το Νοέμβριο του 1997 με θύματα 58 τουρίστες. Συνολικά, 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις της οργάνωσης την τελευταία 20ετία. Το τουριστικό επιμελητήριο της επαρχίας, το σύνολο των φορέων και οργανώσεων της περιοχής κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν ποτέ στον Κχάγιατ να αναλάβει καθήκοντα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο λουτρό αίματος σημειώθηκε χτες το πρωί στην ιρακινή πρωτεύουσα όταν δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών πολύ κοντά σε σιιτικό τέμενος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 31 άνθρωποι και να τραυματιστούν 57.

BOYKOYΡΕΣΤΙ.-- Στις «εξαιρετικές σχέσεις» ανάμεσα στις αμερικανικές και στις ρουμανικές μυστικές υπηρεσίες «παρά τις διαφορές σε διάφορα ζητήματα, όπως το Κοσσυφοπέδιο» αναφέρθηκε χτες ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν που μετέβη στη Ρουμανία όπου και συναντήθηκε με τη ρουμανική ηγεσία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA), μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου υποστήριξε ότι είναι «απαραίτητες» οι μαζικές παρακολουθήσεις των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών εκατομμυρίων πολιτών, ισχυριζόμενος ότι «αποτράπηκαν πάνω από 50» απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων, εκ των οποίων η μία αφορούσε το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Νωρίτερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιοποίησε τα ονόματα 46 εκ των κρατουμένων στα κολαστήρια των φυλακών του Γκουαντάναμο τους οποίους σκοπεύει να συνεχίσει να κρατεί «επ' αόριστον» δίχως απαγγελία κατηγοριών...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Αιθιοπίας και Αιγύπτου συμφώνησαν χτες στην έναρξη συνομιλιών με σκοπό την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών σχετικά με τη συνέχιση κατασκευής γιγαντιαίου αιθιοπικού φράγματος στον Μπλε Νείλο.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Ούγγροι εισαγγελείς παρέπεμψαν χτες σε δίκη τον 98χρονο πρώην αστυνομικό αξιωματούχο Λάζλο Τσατάρι για ενεργό ρόλο και συνέργεια στις διώξεις, βασανισμό και απελάσεις χιλιάδων Εβραίων σε ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου στο Κόσιτσε το Μάη του 1944.

ΜΟΣΧΑ.-- Στην ομόφωνη έγκριση νόμου με τον οποίο απαγορεύονται οι υιοθεσίες παιδιών από τη Ρωσία, από ομοφυλοφιλικά ζευγάρια, με ξένη υπηκοότητα καθώς και από ανύπαντρους που ζουν σε χώρες όπου επιτρέπει το γάμο μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από τη Ρωσική Δούμα, αναμένεται να επικυρωθεί οριστικά από την Κάτω Βουλή στις 21 Ιούνη.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τους 70 φτάνουν οι νεκροί από τις πλημμύρες που προκαλούν οι μουσώνες στην βόρεια Ινδία, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Δεκάδες κτήρια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ οι αρχές αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων προκειμένου να προστατεύσουν το λαό, για ακόμα μία φορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ