Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΧΑ.-- Στον 33χρονο γιο του, Σεΐκ Ταμίμ, παρέδωσε χτες αιφνιδιαστικά την εξουσία ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐκ Χαμάντ μπιν Κχαλίφα αλ Θάνι, 15 χρόνια μετά την απόκτησή της ύστερα από αιματηρό πραξικόπημα σε βάρος του πατέρα του. Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που σε χώρα του Κόλπου η εξουσία παραδίδεται με τον τρόπο αυτό και από έναν ηγέτη μικρό σε ηλικία. Ο νέος εμίρης Ταμίμ έχει σπουδάσει στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Λονδίνου Σάντχαρστ, είναι υπαρχηγός ΓΕΣ, Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής και της Επιτροπής για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Νέο Πρόεδρο εξέλεξε το Γενικό Εθνικό Κογκρέσο της Λιβύης. Πρόκειται για τον, καταγόμενο από την βερβερική μειονότητα, Νούρι Αμπουσαχμάιν, ο οποίος συγκέντρωσε 94 ψήφους από τους 184 βουλευτές, έναντι 80 που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του. Την ίδια ώρα, έξι Λίβυοι στρατιώτες σκοτώνονταν από αγνώστους ενόπλους σε επίθεση κατά σημείου ελέγχου του στρατού έξω από τη Σύρτη, σε ένα ακόμη δείγμα ανεξέλεγκτης δράσης των διαφόρων πολιτοφυλακών μετά την ανατροπή Καντάφι από την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Συνεχίζεται και τα τελευταία 24ωρα το λουτρό αίματος στο Ιράκ, όπου από τον Απρίλη μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Τη Δευτέρα σε μπαράζ επιθέσεων στη Βαγδάτη, κυρίως κατά σιιτών πολιτών, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, ενώ χτες καμικάζι ανατινάχθηκαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας Τουρκμένων κοντά στο Τουζ Χουρμάτου, στο βορρά, -11 νεκροί, περίπου 50 τραυματίες- και σε λεωφορείο με σιίτες προσκυνητές στην Ισκαντιρίγια, στο νότο - 5 νεκροί.

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τη θέσπιση νέων ορίων στις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από τις βιομηχανίες και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής επρόκειτο να ανακοινώσει χτες βράδυ, μεταξύ άλλων, με ομιλία του στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, μερικές ώρες πριν ξεκινήσει σήμερα την περιοδεία του σε χώρες της Αφρικής.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Οι υπουργοί Εξωτερικών Ουγκάντας, Κένυας και Ρουάντας συμφώνησαν χτες να προχωρήσουν στη δημιουργία δύο τεράστιων πετρελαιοαγωγών στην ανατολική Αφρική, σε μία προσπάθεια να τερματίσουν την εξάρτηση του Νότιου Σουδάν από το Σουδάν για τις εξαγωγές πετρελαίου.

MΠΑΝΓΚΙ.-- Η κατάρρευση στοών σε χρυσωρυχείο της περιοχής Εντασίμα, που βρίσκεται 270 χλμ ανατολικά της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές, την περασμένη Κυριακή, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 37 χρυσωρύχων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ