Σάββατο 29 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δέκα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από μπαράζ επιθέσεων με στόχο καφετέριες σε διάφορα σημεία της ιρακινής πρωτεύουσας που ήταν γεμάτες από νέους αργά το βράδυ της Πέμπτης - που είναι σαν Σαββατόβραδο για τις μουσουλμανικές χώρες. Οι υποψίες στρέφονται κυρίως κατά εξτρεμιστών ισλαμιστών που διαφωνούν με τη λειτουργία τέτοιου είδους καταστημάτων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στο επίκεντρο έρευνας για διαρροή απόρρητων στρατιωτικών φακέλων φέρεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του NBC, να βρίσκεται ο πρώην υπαρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός πεζοναυτών, Τζέιμς Κάτραϊτ, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2011. Φέρεται να κατηγορείται για τη διαρροή προς τους «Νιού Γιορκ Τάιμς» στοιχείων για την εξαπόλυση ηλεκτρονικής επίθεσης με τον ηλεκτρονικό ιό «Stuxnet» κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος - την περίοδο που όντως το Ιράν είχε επιβεβαιώσει ότι 1.000 φυγοκεντρητές του είχαν καταστραφεί από ηλεκτρονικό ιό.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Υπό κράτηση τέθηκε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ειδική επιτροπή που σχημάτισε ο Πάπας Φραγκίσκος για να διερευνήσει σε βάθος την εμπλοκή της Τράπεζας του κρατιδίου σε σκάνδαλα με ξέπλυμα χρήματος. Ο μονσινιόρ Νούντσιο Σκάρανο, που εργάζεται στην οικονομική διαχείριση του κρατιδίου, κατηγορείται ότι προσπάθησε να εισαγάγει 20 εκατομμύρια ευρώ κρυφά σε βαλίτσες στο κρατίδιο.

ΜΑΝΙΛΑ - ΤΟΚΙΟ.-- Την πρόθεση της κυβέρνησης των Φιλιππίνων να διαθέσει στρατιωτικές βάσεις και σε ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις πέρα απ' αυτές των ΗΠΑ στο πλάισιο θωράκισης της χώρας έναντι "απειλών ασφαλείας" από την Κίνα, εξέφρασε χτες ο Φιλιππινέζος υπουργός Αμυνας Βολτέρ Γκαζμίν μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του Ιτσουνόρι Ονοντέρα στη Μανίλα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη χορήγηση άδειας για τη δημιουργία γονιμοποιημένων ωαρίων με το γενετικό υλικό τριών ατόμων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μετάδοση μιτοχονδριακών μεταλλάξεων από μητέρα σε παιδί με δυσμενείς επιπτώσεις στην αναπαραγωγική διαδικασία.

ΜΑΣΣΑΧΟΥΣΕΤΗ.-- Τριάντα κακουργήματα περιλαμβάνει το κατηγορητήριο που απήγγειλε χτες ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας σε βάρος του 19χρονου Τσετσένου Τζοχάρ Τσαρνάεφ που κατηγορείται πως μαζί με το μεγαλύτερο αδελφό του ευθύνονται για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 του περασμένου Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ