Πέμπτη 25 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εννιά αστυνομικοί σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε νέα επίθεση ενόπλων που σημειώθηκε χτες με στόχο την έδρα της αστυνομίας στη Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για έναρξη σοβαρού πολιτικού διαλόγου με στόχο να αποκατασταθεί η ολοένα πιο εύθραυστη εθνική ενότητα της χώρας.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Εξι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν, χτες, στην Πορτογαλία, όπου ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο, προχώρησε τελικά σε ανασχηματισμό, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης καλύτερου τρόπου διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, μετά το ναυάγιο της πρότασης του προέδρου για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι ενισχυμένο εξέρχεται το CDS-PP, ο κεντροδεξιός μικρότερος εταίρος της κυβέρνησης υπό τον Πάολο Πόρτας, ο οποίος ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τη διάλυση δύο ακόμη ακροδεξιών φασιστικών οργανώσεων στη Γαλλία, του «Γαλλικού Εργου», που είχε συσταθεί το 1968 από ένα δοσίλογο της ναζιστικής κατοχής, και του νεολαιίστικου βραχίονά της, των «Εθνικιστικών Νεολαιών» αποφάσισε η γαλλική κυβέρνηση. Μετά τη δολοφονία του φοιτητή Κλεμάν Μερίκ, μέλους αντιφασιστικής οργάνωσης, στις αρχές Ιουνίου σε συμπλοκή με νεοναζιστές, στο Παρίσι, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μέτρα κατά των ακροδεξιών οργανώσεων, απαγορεύοντας πλέον πέντε.

ΓΚΟΜΑ.-- Τουλάχιστον δέκα πολίτες τραυματίστηκαν από πυρά ελικοπτέρων του κογκολέζικου στρατού που πραγματοποίησαν επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Ρουμανγκάμπο, που χρησιμοποιείται από ενόπλους της οργάνωσης «Μ23». Η «Μ23» αποτελείται από πρώην ενόπλους Τούτσι οι οποίοι στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2009, που έδωσε τέλος σε πολύχρονες συγκρούσεις, είχαν δεσμευτεί ν' απορροφηθούν από το στρατό του προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα. Εντούτοις, αποσκίρτησαν αρκετοί από αυτούς το 2011 κατηγορώντας τον Καμπίλα ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Στις 28 Ιούλη θα διεξαχθούν οι «πρόωρες εκλογές» στο ψευδοκράτος, μετά την κατάρρευση της λεγόμενης «κυβέρνησης» των κατοχικών αρχών, λόγω της πρότασης μομφής που κατέθεσαν ομάδα βουλευτών του «κυβερνώντος» κόμματος Εθνικής Ενότητας και υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της «αντιπολίτευσης».

ΤΟΚΙΟ.-- Τα 44 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το κόστος για την απορρύπανση και τον καθαρισμό της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, σύμφωνα με επίσημη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες, ενώ συνεχίζεται η διαρροή ραδιενέργειας, όπως φάνηκε και από το σύννεφο ατμού γύρω από τον αντιδραστήρα νούμερο 3.

ΜΠΑΝΤΟΥΓΚ.-- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στα νερά της Ινδονησίας μετά από ναυάγιο πλοίου που μετέφερε μετανάστες με προορισμό την Αυστραλία. Σύμφωνα με τις αρχές σώθηκαν 189 άνθρωποι, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για επιζώντες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιβάτες ήταν από τη Σρι Λάνκα, το Ιράν και το Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ