Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Ενας άνδρας ύποπτος για τη ρίψη πυρών κοντά σε δημοτικό σχολείο της Ατλάντα των ΗΠΑ συνελήφθη, χτες βράδυ, δίχως να υπάρξουν τραυματισμοί κατά το περιστατικό.

AMMAN.-- O Ioρδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β', προειδοποίησε, χτες, στη διάρκεια συνεδρίου 100 σουνιτών και σιιτών μελετητών στο Αμμάν, ότι η εθνοτική και σεχταριστική βία σε αραβικές χώρες «θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή» του αραβικού κόσμου. Επίσης χτες η ιορδανική «Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας» έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του πρώτου ιορδανικού πυρηνικού αντιδραστήρα, κόστους 130 εκατ. δολαρίων, ως το 2016, από κονσόρτσιουμ των νοτιοκορεατικών εταιρειών KAERI και DAEWOO.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 130 άτομα πνίγηκαν στη διάρκεια καταστροφικών πλημμυρών που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τρεις επαρχίες της βορειοανατολικής Κίνας, προκαλώντας μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες κατοικίες, συγκοινωνίες, ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Σώοι μεταφέρθηκαν στα πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης και οι 106 οικονομικοί πρόσφυγες από χώρες της Ασίας που επέβαιναν σε πλοιάριο που είχε αρχίσει να βυθίζεται χτες τα ξημερώματα ανοιχτά των ακτών της αυστραλιανής Νήσου των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η Τυνήσια ακτιβίστρια Αμίνα Σμπούι, που απελευθερώθηκε πριν λίγες βδομάδες έπειτα από δυόμισι μήνες κράτησης, ανακοίνωσε χτες την αποχώρησή της από τη φεμινιστική οργάνωση «Femen» κατηγορώντας την για ισλαμοφοβία και αδιαφανές σύστημα χρηματοδότησης.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ιρανοί διπλωματικοί αξιωματούχοι δήλωσαν, χτες, πως ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, θα ηγηθεί της ιρανικής αντιπροσωπείας για συνομιλίες που αφορούν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Η λιβανική αστυνομία συνέλαβε χτες έναν Λιβανέζο και δύο Παλαιστινίους με την κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής ομάδας και για δραστηριότητες «κατά της ασφάλειας επί του λιβανικού εδάφους». Σε ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται πως οι τρεις προετοίμαζαν επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με 250 κιλά εκρηκτικής ύλης, το οποίο κατασχέθηκε το Σάββατο στη Νααμέ, νοτίως της Βηρυτού.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκρηξη σε βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Νιου Τζέρσεϊ, υπό αδιευκρίνιστη αιτία προκάλεσε χτες το απόγευμα τον τραυματισμό οκτώ ατόμων, εκ των οποίων το ένα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Το φορτηγό πλοίο SMART, που μετέφερε 147.650 τόνους κάρβουνου και προσάραξε προχτές στα ανοιχτά του λιμανιού του Ρίτσαρντς Μπέι της Νότιας Αφρικής εν μέσω κακοκαιρίας, κόπηκε στα δύο σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων στα ανοιχτά του λιμανιού.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Την έντονη αντίδραση των δασκάλων του Μεξικού προκαλεί η συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου που αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ουσιαστικά εντείνει τους ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Τη Δευτέρα το βράδυ σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαμαρτυρόμενους δασκάλους και τις δυνάμεις της αστυνομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ