Τρίτη 27 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ενας 43χρονος άστεγος Πολωνός σκοτώθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας μέσα σε κάδο απορριμμάτων ανακύκλωσης όπου είχε καταφύγει για να ζεσταθεί και να κοιμηθεί, όταν φορτηγό του δήμου άδειασε το περιεχόμενό του στην καρότσα του. Στη χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 120.000 Πολωνοί μετανάστες, πολλοί από αυτούς οικοδόμοι, που έμειναν άνεργοι λόγω της καπιταλιστικής κρίσης.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Από εκτροχιασμό φορτηγού τρένου σε μια απομονωμένη περιοχή του νότιου Μεξικού, σκοτώθηκαν την Κυριακή τουλάχιστον 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 22. Το τρένο είχε προορισμό τις ΗΠΑ, και συχνά εκατοντάδες μετανάστες ταξιδεύουν στην οροφή του, με σκοπό να μπουν στις ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι θα ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Μαίνονται ακόμα οι δυο μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην κεντρική και στη βόρεια Πορτογαλία με πάνω από 900 πυροσβέστες να επιχειρούν για να τις θέσουν υπό έλεγχο.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.-- Συνεχίζει να καίγεται το πάρκο Γιοσιμίτ στην Καλιφόρνια σε περιοχή με έκταση 424 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η περιοχή του Σαν Φραγκίσκο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς οι φλόγες απειλούν τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας, ενώ δύο από τους τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς που εξυπηρετούν την πόλη έκλεισαν.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Το θάνατο πολλών δεκάδων Κονγκολέζων στρατιωτών και ενόπλων της αντικυβερνητικής οργάνωσης Μ23 προκαλούν οι σκληρές συγκρούσεις των δύο πλευρών που μαίνονται εδώ και μία βδομάδα κοντά στην πόλη Γκόμα της ΛΔ Κονγκό. Τις συγκρούσεις καταδίκασε χτες και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον ζητώντας «αυτοσυγκράτηση» από τις δύο πλευρές.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ κατηγόρησε χτες την πετρελαϊκή εταιρεία «Shell» ότι ευθύνεται για διαφυγόντα ιρακινά έσοδα ύψους 4,6 δισ. ευρώ λόγω των καθυστερήσεων στην παραγωγή πετρελαίου. Σε επιστολή του ιρακινού υπουργείου που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο με ημερομηνία 21η Ιουλίου, επικρίνεται δριμύτατα η «Shell» για τις καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ματζνούν, στο νότιο Ιράκ, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών, παρά τις προσπάθειες της Βαγδάτης να σταθεροποιήσει την παραγωγή πετρελαίου.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν χτες και ένας τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε πάνω του ηλεκτροφόρο καλώδιο ενώ εργαζόταν σε ανθρακωρυχείο της νότιας Πολωνίας.

ΡΩΜΗ.-- Το μέλλον αστικής διαχείρισης της εξουσίας στην Ιταλία φαίνεται πως θα κριθεί στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο όπου το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει το πολιτικό μέλλον του (πρόσφατα καταδικασθέντος σε κατ' οίκον περιορισμό) αρχηγού του με πρόσχημα τις αντιδράσεις που έχει για το φόρο της κύριας κατοικίας. Αυτά ενώ στο μεταξύ η καταναλωτική οργάνωση Codacons, εκτιμά πως το φετινό καλοκαίρι πάνω από 33.000.000 Ιταλοί δεν πήγαν ούτε μία μέρα διακοπές...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δύσκολη αποδεικνύεται η μάχη των πυροσβεστών για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται εδώ και μέρες στο Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι των ΗΠΑ, έχοντας αποτεφρώσει ήδη πάνω από 583 τ.χ. δασικής έκτασης. Η κατάσβεση της φωτιάς δυσχεραίνει από την ξηρασία και τους ισχυρότατους ανέμους που πνέουν στην περιοχή...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ενας 58χρονος Βρετανός ε.α. συνταγματάρχης βρέθηκε χτες νεκρός μετά από διάρρηξη και ληστεία στο σπίτι του το Σαββατοκύριακο στην περιοχή Λαϊκίπια (200 χλμ βορείως της πρωτεύουσας της Κένυας, Ναϊρόμπι).

ΣΚΟΠΙΑ.-- Επειτα από πολύμηνες αντιπαραθέσεις και σφοδρές αλληλοκατηγορίες, οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, υπέγραψαν χτες το απόγευμα κοινό πόρισμα για τα επεισόδια της 24ης Δεκέμβρη στη Βουλή, το οποίο εκτιμάται πως θα αμβλύνει -τουλάχιστον προσωρινά- την ένταση στην πολιτική σκηνή της χώρας και απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι ΗΠΑ θα πουλήσουν στην Ινδονησία οκτώ στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων ραντάρ, του κόστους συντήρησης και εκπαίδευσης, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ