Παρασκευή 4 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΒΑΝΑ.-- Συνεχίζονται από χτες οι διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), το αντάρτικο κίνημα που πάνω από 40 χρόνια αντιπαλεύει την κρατική τρομοκρατία και την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις εκπροσώπων των ανταρτών, για τις διαπραγματεύσεις που έχουν μπει στο δεύτερο θέμα της κοινής ατζέντας 6 σημείων, για την πολιτική εκπροσώπηση, έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος, αφού η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει υπόψη της τη σημαντική λαϊκή αντίδραση που εκφράστηκε με την πρόσφατη μαζική κινητοποίηση αγροτών, εργατών από διάφορους κλάδους.

ΒΙΕΝΝΗ - ΣΚΟΠΙΑ.-- Η «Ενεργειακή Κοινότητα» που ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα μεταξύ της ΕΕ και συμβαλλόμενων χωρών της ΝΑ Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, εξέφρασε χτες την ανησυχία της για τη συμφωνία ΠΓΔΜ-Ρωσίας σχετικά με την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού «South Stream» προς την ΠΓΔΜ και την προμήθεια φυσικού αερίου με τον ισχυρισμό ότι δε συμμορφώνεται με το κεκτημένο της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα που σχετίζονται με ρυθμιστικούς λόγους, την πρόσβαση τρίτων και τον καθορισμό των τιμολογίων...

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Χιλιάδες εκπαιδευτικοί και φοιτητές συμμετείχαν την Τετάρτη σε εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις μνήμης για τους εκατοντάδες νέους που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας στις 2 Οκτώβρη 1968 στην πλατεία Τλατελόλκο της Πόλης του Μεξικού λίγες μέρες πριν την διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα στη διαδήλωση μπήκαν και οι αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί, προβοκάτορες και ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 50 διαδηλωτών και την σύλληψη άλλων 20.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Στην αποπομπή του βουλευτή Τζέιμς Χιρβισάρι, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει το ακροδεξιό Κόμμα των Φινλανδών, μετά την κίνησή του να φωτογραφήσει ένα φίλο του στο Κοινοβούλιο καθώς χαιρετούσε ναζιστικά.

TIΡΑΝΑ.-- Για «άδεια κρατικά ταμεία», «οικονομία στο αδιέξοδο» και «διεθνή έλεγχο» μίλησε χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και προλειαίνοντας το έδαφος για νέες αντιλαϊκές πολιτικές ξεκίνησε διαβουλεύσεις με ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα. Παράλληλα, συμμετείχε χτες σε συνεδρίαση της αλβανικής κυβέρνησης ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ που ανέλαβε θέση κυβερνητικού συμβούλου «δωρεάν» για προώθηση ένταξης των Τιράνων στην ΕΕ...

ΤΟΚΙΟ.-- Νέο κρούσμα διαρροής τουλάχιστον 430 λίτρων ραδιενεργού νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία παρατηρήθηκε χτες, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από το προηγούμενο.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τουλάχιστον 14 άτομα σκοτώθηκαν χτες όταν συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στον τερματικό σταθμό εσωτερικών πτήσεων του αεροδρομίου του Λάγος στη Νιγηρία, μικρό εμπορικό αεροσκάφος με 27 επιβαίνοντες.

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.-- Δύο Ευρωπαίοι, οι οποίοι παρίσταναν τους χωροφύλακες και ο ένας εκ των οποίων αναγνωρίσθηκε ως Γάλλος, λιντσαρίστηκαν χτες σε παραθεριστική περιοχή της Μαδαγασκάρης από εξαγριωμένο πλήθος, που τους θεώρησε ένοχους για λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων, μετά τον εντοπισμό του πτώματος ενός 8χρονου παιδιού από το οποίο είχαν αφαιρεθεί ζωτικά όργανα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα, λόγω τσιμπημάτων από σμήνος γιγαντιαίων σφηκών, ενώ ακόμα 1.640 έχουν τραυματιστεί, στην επαρχία Σαανσί. Οι αρχές προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο, ενώ στάλθηκε και ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός για τα έκτακτα περιστατικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ