Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με αστυνομική παρέμβαση διαλύθηκε καταυλισμός Ρομά με περίπου 200 άτομα έξω από την πόλη Ρουμπέ, στη βόρεια Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, για «λόγους υγιεινής», κατά τις τοπικές αρχές. Στην πόλη μένουν, ήδη, 150 Ρομά και ο Δήμος του Ρουμπέ ζήτησε από τους υπόλοιπους να εγκατασταθούν αλλού. Ενταση προκλήθηκε όταν ο υπουργός Εσωτερικών, Εμανουέλ Βαλ, δήλωσε πριν από δύο μέρες ότι «οι Ρομά έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής και είναι δύσκολο να ενσωματωθούν γι' αυτό θα ήταν καλύτερα να φύγουν από τη χώρα», προξενώντας σωρεία αντιδράσεων από πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Οριακή πλειοψηφία φαίνεται να εξασφαλίζουν τα δύο κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό του καγκελάριου Φάιμαν και το συντηρητικό του υπουργού Εξωτερικών Μίκαελ Σπίντελεγκερ, λίγο πριν στηθούν αύριο, Κυριακή, οι κάλπες στην Αυστρία για την εκλογή νέας βουλής και κυβέρνησης.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν χτες στις συνοικίες Τζιχάντ και Ντούρα στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας με στόχο σουνιτικά τεμένη και πρώτο απολογισμό τρεις νεκρούς.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Εγκρίθηκε με πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η κύρωση της συμφωνίας συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ρωσίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» προς την ΠΓΔΜ.

ΣΟΦΙΑ.-- Σε μηνύσεις κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 950.000 ευρώ, που σχετίζονται με τις υπηρεσίες που προσέφερε η «Risk Engineering» στο έργο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», προσανατολίζεται ο επικεφαλής της εταιρείας, Μπόγκομιλ Μάντσεφ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μίνι περιοδεία σε Ιαπωνία και Ινδονησία πραγματοποιεί την ερχόμενη βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με στόχο την προώθηση ζητημάτων «ασφαλείας». Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι θα μεταβεί στο Τόκιο στις 2 και 3 Οκτώβρη και μία μέρα μετά θα μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για να ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας σε υπουργική διάσκεψη του Οικονομικού Φόρουμ Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC).

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενταση στις σχέσεις Αυστραλίας - Ινδονησίας προκαλεί η αντιμεταναστευτική πολιτική της κεντροδεξιάς νέας αυστραλιανής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τόνι Αμποτ, λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδονησία. Ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών, Μάρτι Ναταλεγκάουα, δήλωσε πως τα σχέδια του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού να συλλαμβάνει και να επαναπροωθεί ινδονησιακά αλιευτικά σκάφη, που φέρουν οικονομικούς πρόσφυγες, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τζακάρτα καθώς «τέτοια μονομερή μέτρα μπορεί να βλάψουν τη στενή διμερή συνεργασία και εμπιστοσύνη στην καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Κενυάτης κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχθηκε χτες μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως η κατάρρευση του εμπορικού κέντρου Γουεστγκέιτ την περσσμένη Τρίτη οφείλεται στη χρήση ρουκετών από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού στην προσπάθειά τους να τερματίσουν την πολύνεκρη επίθεση ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ