Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

OYAΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Συμβουλευτική επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου προειδοποίησε χτες ότι η στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας εντείνεται σε τέτοιο βαθμό ώστε θα ανατρέψει μοιραία το σημερινό στρατιωτικό στάτους κβο έως το 2020, οπότε τότε το Πεκίνο προβλέπεται ότι θα διαθέτει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στόλο υποβρυχίων και αντιτορπιλικών στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Η επιτροπή συνέστησε έτσι στο Κογκρέσο να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τη ναυπήγηση νέων αμερικανικών πολεμικών σκαφών και να ενθαρρύνει οικονομικά μία «σημαντική αύξηση» της επιχειρησιακής παρουσίας του αμερικάνικου στόλου στην περιοχή.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων (οκτώ) συγκλόνισε χτες την ιρακινή πρωτεύουσα, κυρίως με παγιδευμένα αυτοκίνητα, και με στόχο σιιτικές συνοικίες όπως οι Καράντα, Σάαμπ, Σαντρίγια. Τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν. Επίσης, από τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν κυρίως το κεντρικό και νότιο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους 11 Ιρακινοί ενώ έχουν προκληθεί σοβαρότατες ζημιές σε υποδομές και στο ήδη προβληματικό υδροδοτικό και αποχετευτικό δίκτυο. Επλήγησαν κυρίως η επαρχία Βαβυλώνα και οι πόλεις Νασιρίγια, Χίλα, Ντουανίγια.

ΡΩΜΗ.-- Συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες αργά το απόγευμα στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας ανάμεσα σε δυνάμεις καταστολής και σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν ενάντια στα σχέδια κατασκευής νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεγάλης ταχύτητας που θα συνδέει τη Γαλλία και την Ιταλία μειώνοντας τις ώρες του ταξιδιού σε τέσσερις. Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η κατασκευή της γραμμής θα προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και ότι τα χρήματα που θα διατεθούν για το έργο είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθούν οι Ιταλοί που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο, όπου επρόκειτο να συζητηθεί και αυτό το θέμα.

ΡΙΑΝΤ.-- Σε επτά έχει ανέβει ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες που πλήττουν τη Σαουδική Αραβία, κυρίως την πρωτεύουσα και τη βορειοανατολική πόλη Ασάρ, ενώ άλλοι πέντε άνθρωποι αγνοούνται. Κλειστά παραμένουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.- Σε συμφωνία κατέληξαν η αμερικανική κυβέρνηση και ο τραπεζικός όμιλος της «JP Morgan» για διακανονισμό ύψους των 13 δισ. δολαρίων για τις ζημιές που προκάλεσαν οι χειρισμοί της τράπεζας στην αγορά ακινήτων όταν ξέσπαγε η κρίση με τα στεγαστικά δάνεια το 2008. Ο διακανονισμός αυτός φορά ό,τι έχει σχέση με το αμερικάνικο κράτος και τα 4 δισ. εξ αυτών θα πάνε σε πελάτες της τράπεζας που είχαν μεγαλύτερες ζημιές. Τα χρήματα αυτά που εμφανίζονται ως «πρόστιμο για παραπλάνηση επενδυτών» θα πρέπει να καταβληθούν έως το 2016.

KINΣΑΣΑ.-- Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για μαζικούς βιασμούς και σφαγές δεκάδων γυναικών και κοριτσιών το Νοέμβρη του 2012 κάθισαν χτες 39 Κονγκολέζοι στρατιώτες.

ΛΑ ΠΑΣ.-- Ο πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες ανακοίνωσε ότι θα δοθεί ένας μηνιαίος μισθός μπόνους για τα Χριστούγεννα σε όλους τους υπαλλήλους του κράτους (δηλαδή, ουσιαστικά μαζί με το δώρο τρεις μισθούς). Επίσης, κάλεσε και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν το ίδιο. Πρόκειται βεβαίως για μια κίνηση τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης ενώ το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται την επόμενη χρονιά να είναι 6%. Το 2014, επίσης, θα πραγματοποιηθούν στην χώρα προεδρικές εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ