Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Την άμεση έναρξη εργασιών ανέγερσης 891 νέων κατοικιών σε εποικισμούς της Δ. Οχθης, μεταξύ των οποίων και ο Μάαλε Αντουμίμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, κατήγγειλε, χτες, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Ειρήνη Τώρα». Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου Προέδρου, καταδίκασε την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ συνεχίζει να υποσκάπτει τις προσπάθειες διαλόγου.

KATMANTOY.-- Νικητής των εκλογών της περασμένη βδομάδας στο Νεπάλ αναδείχθηκε το Κόμμα του Κογκρέσου, που κέρδισε 105 έδρες από τις 240 που εκλέγονται απευθείας στις εκλογές. Το ΚΚ Νεπάλ (Ενωμένο Μαρξιστικό - Λενινιστικό), που ακολουθεί κέρδισε 91 έδρες και το Μαοϊκό, 26 θέσεις. Οι υπόλοιπες 95 θέσεις της 335μελούς Βουλής θα κατανεμηθούν στα κόμματα που πήραν μέρος στη διαδικασία ανάλογα με τα ποσοστά τους

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Λουτρό αίματος αθώων προκάλεσε άλλο ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκε χτες σε κεντρική ανοιχτή αγορά της ανατολικής Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν 16 πολίτες και τραυματίστηκαν 35. Βομβιστική επίθεση στη Μοσούλη στοίχισε τη ζωή σε άλλους τρεις πολίτες και τραυμάτισε 30. Συνολικά χτες, σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι, ενώ από τις αρχές του μήνα έχουν σκοτωθεί 360. Χτες, μετά τις ΗΠΑ, και η Γαλλία, διά του πρέσβη της στη Βαγδάτη, δεσμεύτηκε να παράσχει κάθε είδους βοήθεια προς την ιρακινή κυβέρνηση (εξοπλισμό, εκπαίδευση, πληροφορίες), προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η έξαρση των επιθέσεων, που αποδίδονται σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Οι δικαστές στην Πορτογαλία κατέβηκαν χτες σε απεργία και διαδήλωσαν στη Λισαβόνα, διαμαρτυρόμενοι για τις σοβαρές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που αφορούν και τον τομέα της Δικαιοσύνης, με μείωση και του προσωπικού. Σήμερα, επίσης, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Συναγερμό σήμαναν χτες οι κενυατικές υγειονομικές υπηρεσίες για την πολιομυελίτιδα που επανεμφανίστηκε στη χώρα μετά από μία 30ετία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δεκατρείς διευθύνσεις στο Λονδίνο που συνδέονται με το ζεύγος ενός 73χρονου Ινδού και μιας 67χρονης Τανζανής που κρατούσαν επί 30 χρόνια αιχμάλωτες μια 30χρονη Βρετανίδα, μια 57χρονη Ιρλανδή και μια 69χρονη Μαλαισιανή ερευνούν από χτες οι βρετανικές αρχές, προσθέτοντας ότι οι δράστες ήταν στις αρχές της δεκαετίας του '70 μέλη μαοϊκής οργάνωσης στο Μπρίξτον του Λονδίνου και ότι είχαν δημιουργήσει ένα είδος «κοινοβίου».

ΣΟΦΙΑ.-- Η πρώτη διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, με θέμα την περιφερειακή ασφάλεια, πραγματοποιήθηκε χτες στη Σόφια, στο πλαίσιο του ετήσιου περιφερειακού Φόρουμ, από τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό Οργανισμό «Global Diplomatic Forum». Ο πρόεδρος του βουλγαρικού κοινοβουλίου Μιχαήλ Μίκοφ ανέφερε, σε ομιλία του, ότι τα ζητήματα οικονομικής ασφάλειας «τείνουν να υπερισχύουν των παραδοσιακών θεμάτων ασφάλειας, όπως τα εθνικά συστήματα άμυνας».

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε αμέλεια και σοβαρές παραλείψεις καθήκοντος αποδίδουν την έκρηξη σε πετρελαιαγωγό που σημειώθηκε στην κινεζική πόλη Τσινγκτάο, μετά από διαρροή και είχε ως αποτέλεσμα 55 νεκρούς. Τους τραυματίες επισκέφθηκε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζίνπινγκ, ο οποίος ζήτησε ελέγχους στο σύνολο των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ