Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TIΡΑΝΑ.-- Συμφωνία για τη χορήγηση τριετούς δανείου ύψους ενός δισ. δολαρίων υπέγραψαν χτες αξιωματούχοι της αλβανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έδωσε σε πρώτη φάση έγκριση για την έγκριση των πρώτων 300 εκατ. δολαρίων.

Η δανειακή σύμβαση, που συνοδεύεται από τις συνήθεις αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης, θα τεθεί και επίσημα προς έγκριση από την αλβανική Βουλή στις αρχές του επόμενου μήνα. Ολως τυχαίως αξιωματούχοι από οκτώ χώρες-μέλη της ΕΕ ζήτησαν από τη Λιθουανία, που προεδρεύει της Ενωσης, να χορηγηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Εξι στρατιώτες της κατοχικής δύναμης του NATO στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν σήμερα όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, με την αιτία της συντριβής να ερευνάται. Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό ελικόπτερο στη Ζαμπούλ χωρίς να μπορεί αυτό να διασταυρωθεί.

Η συντριβή του ελικοπτέρου σημειώθηκε την επομένη της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Βρετανίας, του Ντέιβιντ Κάμερον , στο Καμπ Μπάστιον, μια βάση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Χελμάντ, προπύργιο των Ταλιμπάν.

ΚΑΪΡΟ.-- Ταξιτζής στην πόλη Μανσούρα λιντσαρίστηκε από πλήθος ισλαμιστών διαδηλωτών το απόγευμα της Δευτέρας, όταν προσπάθησε να περάσει μέσα από τη διαδήλωση. Η αστυνομία, που επενέβη με καθυστέρηση, προχώρησε στις συλλήψεις 10 ατόμων. Χτες σημειώθηκαν συγκρούσεις αστυνομικών με φοιτητές και ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντα Αιγύπτιου προέδρου Μόρσι έξω απο πανεπιστήμια, ενώ ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού Αχμέντ Μοχάμεντ Αλι επιβεβαίωσε πως ειδικές δυνάμεις σκότωσαν τον ισλαμιστή Σέλμι Μοχάμεντ Μουσαμπάχ, ως υπεύθυνο για τις δολοφονίες 16 στρατιωτών στη Χερσόνησο του Σινά, τον περσινό Αύγουστο.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Διαδηλώσεις για την τρίτη επέτειο από την ανατροπή του καθεστώτος του Μπεν Αλι έγιναν χτες στην Τυνησία. Ο λαϊκός ξεσηκωμός που είχε ξεκινήσει μετά από τον αυτοπυρπολισμό του νεαρού φτωχού πλανόδιου μανάβη Μοχάμεντ Μπουαζίζι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή προστίμου επειδή δεν είχε άδεια πώλησης, στη συνέχεια χειραγωγήθηκε από αστικές δυνάμεις και τον ιμπεριαλισμό.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Πυρκαγιά εκτός ελέγχου στο Μπιγκ Σουρ της κεντρικής Καλιφόρνια κατέστρεψε χτες πάνω από 15 κατοικίες, αναγκάζοντας περίπου 100 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Ο πρώην υπάλληλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν, που έχει βρει προσωρινά καταφύγιο στη Ρωσία, σε επιστολή του εξήρε τη «σθεναρή στάση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης» έναντι των μαζικών παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών εκατομμυρίων πολιτών και ξένων ηγετών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και πρότεινε, αν του δοθεί άσυλο στη χώρα, να δώσει νέα στοιχεία. Νωρίτερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση δικαστηρίου της Ουάσιγκτον που αποφάσισε ότι «παραβιάζει το σύνταγμα» η μαζική παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων εκατομμυρίων Αμερικανών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ τάχθηκε χτες η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ