Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΤΣΙ.-- Η Ρωσία εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στο Σότσι και την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, όπου στις 7 Φλεβάρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Ετσι το Σάββατο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 5 ενόπλους στα νότια της Ρωσίας, στην πόλη Νάλτσικ, και κατασχέθηκαν πυρομαχικά, χειροβομβίδες και ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, έτοιμος για χρήση. Η ομάδα συνδέεται με τους Τσετσένους αποσχιστές ενόπλους ισλαμιστές με επικεφαλής τον Ντόκου Ούμαροφ, που επίσης ενοχοποιούνται για τις 2 πρόσφατες πολύνεκρες επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ.

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-- Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, απαιτώντας την ανεξαρτησία της περιοχής όπως και την απελευθέρωση των τουλάχιστον 600 κρατουμένων της αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Το 2011 η συγκεκριμένη οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα σταματάει την ένοπλη βία ωστόσο η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δεν έχει δεχθεί να μπει σε διαπραγματεύσεις μαζί της.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη δύο ανδρών ηλικίας 21 ετών στο αεροδρόμιο του Χίθροου ως υπόπτους για «τρομοκρατική δράση στη Συρία».

TYNIΔΑ.-- Ενας 18χρονος σκοτώθηκε την Κυριακή σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στη μεθοριακή με την Αλγερία πόλη της Τυνησίας, Κασερίν, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να κάνουν έφοδο σε ένα τελωνείο, κατά τη διάρκεια μιας από τις πολλές κινητοποιήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα με αφορμή την ανεργία και το υψηλό κόστος ζωής.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Πάνω από 640 άτομα (ανάμεσά τους και πολλά παιδιά) τραυματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Τρίπολη από πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν στη λιβυκή πρωτεύουσα με την ευκαιρία του εορτασμού του Μουλέντ, των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ. Το Σάββατο άγνωστοι δολοφόνησαν τον υφυπουργό Βιομηχανίας Χάσαν αλ-Ντρούι στη γενέτειρά του, Σύρτη, ενώ πραγματοποιούσε επίσκεψη. Ο Ντρούι ήταν πρώην μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που ανέτρεψε την πρώην κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι με τη βοήθεια δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το θάνατο από νατοϊκά πυρά βρήκε ένας 5χρονος Αφγανός που έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, επειδή θεωρήθηκε «εχθρός»... Η κυβέρνηση Καρζάι εμφανίστηκε να καταδικάζει το συμβάν, επιδιώκοντας να σβήσει τις δικές της ευθύνες για το διαρκές αιματοκύλισμα του αφγανικού λαού.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Εντονες συζητήσεις εκτός από τις ερωτικές περιπέτειες του Γάλλου προέδρου Φρ.Ολάντ, έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απαγόρευση παράστασης του κωμικού Ντιεντονέ Εμ' Μπάλα που κατηγορείται για αντισημιτισμό. Ο Ντιεντονέ, που έχει καμαρουνέζικη καταγωγή, ήταν επανειλημμένα υποψήφιος αντισιωνιστικού κόμματος και φαίνεται να έχει σχέσεις με την οικογένεια Λεπέν, καθώς ο Ζ. Μ. Λεπέν (πατέρας της σημερινής αρχηγού του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος) είναι «νονός» ενός από τα παιδιά του.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που σημειώθηκαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων στις Φιλιππίνες. Ακόμα, περίπου 132.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο νησί Μιντανάο.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Με απέλαση Αμερικανού διπλωμάτη «απειλεί» η Ινδία, μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε με την Ινδή υποπρόξενο στις ΗΠΑ που κατηγορήθηκε για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και επέστρεψε στην πατρίδα της την περασμένη εβδομάδα. Η ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις των δύο χωρών έχει οδηγήσει σε ακύρωση επισκέψεων επιχειρηματιών και αξιωματούχων στην Ινδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ