Παρασκευή 24 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Συμφωνία εκεχειρίας υπέγραψαν χτες βράδυ στην Αντίς Αμπέμπα αντιπροσωπείες της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης και των στασιαστών στρατιωτών του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ καθώς ο Πρόεδρος του Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ, εμφανίστηκε διατεθειμένος να διατάξει την απελευθέρωση 11 πρώην αξιωματούχων. Νωρίτερα η αφρικανική «Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη» (IGAD) αποφάσισε την ανάπτυξη 5.500 στρατιωτών στο Νότιο Σουδάν με αποστολή την εφαρμογή της εκεχειρίας στη χώρα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την πρόθεση της Ελλάδας να διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ εξέφρασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

BΗΡΥΤΟΣ.-- Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάστημα έξι ημερών στην Τρίπολη του βόρειου Λιβάνου εξαιτίας συγκρούσεων που συνδέονται με τη σύρραξη στη γειτονική Συρία, δήλωσε χτες αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας. Τα πιο βίαια επεισόδια αναφέρθηκαν μεταξύ κατοίκων της Μπαμπ αλ Τεμπάνεχ (υποστηρικτών των «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων στη Συρία) και αυτών της Τζάμπαλ Μόχσεν (αλαουίτες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ).

ΟΤΤΑΒΑ.-- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι 30 αγνοούνται έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, χτες, από άγνωστη αιτία, σε γηροκομείο της γαλλόφωνης επαρχίας Κεμπέκ του Καναδά.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Οι ιρακινές αρχές εκτέλεσαν χτες άλλους 11 καταδικασθέντες για «τρομοκρατία», γεγονός που ανεβάζει συνολικά σε 37, μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα, τα θύματα θανατικής εκτέλεσης στο Ιράκ. Μέσα στο 2013 είχαν εκτελεστεί άλλοι 169.

ΡΙΑΝΤ.-- Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χτες δωρεά 100.000.000 δολαρίων στο «Διεθνές Αντιτρομοκρατικό Κέντρο» του ΟΗΕ, που δημιουργήθηκε το 2011.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Νοσοκομειακές πηγές στη νότια Λιβύη ανακοίνωσαν χτες ότι οι επί δύο βδομάδες συγκρούσεις μεταξύ αφρικανικών και αραβικών φυλών στην περιοχή Σάμπχα είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 68 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 128.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Βουλγαρία και Ρουμανία «πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν τα νομικά τους συστήματα και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά σε ανώτατο επίπεδο», υποστηρίζει πόρισμα του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, εκτελέσθηκε χτες τα ξημερώματα στις φυλακές του Χάντσβιλ στο Τέξας, ο Μεξικανός Εντγκαρ Ταμάγιο Αρίας, μετά την απόρριψη και της τελευταίας προσφυγής για την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Ο Ε. Ταμάγιο Αρίας, άτομο με νοητική υστέρηση, είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για το θανάσιμο τραυματισμό 25χρονου αστυνομικού το 1994 στο Χιούστον, έχοντας στερηθεί τα προξενικά του δικαιώματα (σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση της Βιέννης).

ΜΠΙΡΜΠΟΥΜ.-- Τον ομαδικό βιασμό 20χρονης διέταξαν οι αρχηγοί φυλής στη δυτική Βεγγάλη της Ινδίας, ως «τιμωρία» για δεσμό που είχε και επειδή η οικογένειά της δεν είχε να καταβάλει το σχετικό πρόστιμο. Η «ποινή» αποφασίστηκε από «αυτοσχέδιο δικαστήριο» (που συναντιούνται συχνά στις καθυστερημένες επαρχίες της Ινδίας, τα οποία συχνά καταδικάζουν ζευγάρια για παραβίαση του «κώδικα τιμής»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ