Τρίτη 28 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών και άλλοι έξιτραυματίστηκαν, όταν πυροδοτήθηκαν οι εκρηκτικές ύλες που μετέφεραν, στην επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας. Πρόκειται για δυτική επαρχία, όπου μένουν πολλοί Ουιγούροι, μια μουσουλμανική φυλή τουρκικής καταγωγής. Οι αρχές απέδωσαν την επίθεση σε ομάδες με θρησκευτικά κίνητρα. Η Σινγιάνγκ βρίσκεται σε σημαντικό γεωστρατηγικά σημείο (σύνορα με Ινδία και Πακιστάν) η ένταση, υπάρχουν ενδείξεις ότι, υποδαυλίζεται και από εξωτερικές δυνάμεις.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ενα στέλεχος των διαδηλωτών σκοτώθηκε την Κυριακή στην Μπανγκόκ από πυροβολισμούς, σε βίαια επεισόδια που ξέσπασαν όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία. Διαδηλωτές εμπόδισαν την προσέλευση σε εκλογικά τμήματα όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να αναβληθεί σε πολλές περιοχές η διαδικασία που προβλεπόταν για όσους δεν μπορούν να ψηφίσουν στις 2 Φλεβάρη (μέρα που είναι προγραμματισμένες οι βουλευτικές εκλογές).

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάθεση γεωτρήσεων πετρελαίου σε περιοχή όπου έχουν επιβεβαιωθεί κοιτάσματα 3,5 δισ. βαρελιών στη βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία «Tullow Oil», στη γαλλική «Total» και στην κινεζική CNOOC. Η πετρελαϊκή παραγωγή στην Ουγκάντα αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η αμερικανική εταιρεία «Google», που δραστηριοποιείται στο χώρο του Ιντερνετ, ανακοίνωσε χτες την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας έρευνας τεχνητής νοημοσύνης «DeepMind» έναντι 292.000.000 ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κόστος εξαγορά ευρωπαϊκής εταιρείας που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα η «Google».

ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Σφοδρές χιονοπτώσεις και χιονοθύελλες πλήττουν το τελευταίο διήμερο τα Βαλκάνια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε μεταφορές και ηλεκτροδότηση εκτενών περιοχών της ΝΑ Ρουμανίας, της Μολδαβίας, της ΝΑ Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Δεκάδες ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ, που πρωτοστάτησε τον περασμένο Μάρτη σε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μποζιζέ, αναγκάστηκαν χτες να αποχωρήσουν από μεγάλη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί, συνοδεία στρατιωτών της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης. Μαζί τους αποχώρησαν και μερικές δεκάδες μουσουλμάνοι άμαχοι με κατεύθυνση το Τσαντ, από το φόβο κύματος διώξεων εναντίον τους.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ιράκ με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 45 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 82. Παράλληλα, παρά τις συνεχιζόμενες από αέρος επιδρομές του ιρακινού στρατού σε περιοχές ισλαμιστών στη δυτική επαρχία Ανμπάρ, οι ισλαμιστές αιχμαλώτισαν την Κυριακή 22 Ιρακινούς στρατιώτες στη Φαλούτζα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ