Τετάρτη 5 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Πρόταση για την αποστολή 10.000 κυανόκρανων και 1.820 αστυνομικών του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για την προστασία αμάχων από ένοπλες ομάδες, πρότεινε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο γγ του οργανισμού, Μπαν Κι Μουν. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία βρίσκονται ήδη 5.500 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης, 2.000 Γάλλοι στρατιώτες, ενώ τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η ανάπτυξη αποστολής περίπου 1.000 στρατιωτών από την ΕΕ.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η Ουγκάντα στέλνει 410 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του στρατού για να περιφρουρήσουν τις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, και να αποτρέψουν επιθέσεις των ισλαμιστών ενόπλων της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Σα να μην έφταναν τα δεκάδες νέα θύματα μεταξύ αμάχων, που προκάλεσαν το τελευταίο τριήμερο οι νέες επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, κάτοικοι βορειοανατολικών περιοχών της Νιγηρίας κατήγγειλαν χτες το θάνατο τουλάχιστον 20 αμάχων από βομβαρδιστικά αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας, που πέρασαν το χωριό Ντάγκλουμ για στρατόπεδο της... εξτρεμιστικής οργάνωσης.

ΤΑΛΙΝ.-- Ο επί τρεις θητείες πρωθυπουργός της Εσθονίας, Αντρους Ανσιπ, υπέβαλε χτες την παραίτησή του, ώστε να διευκολύνει τον διάδοχό του να σχηματίσει κυβέρνηση και να ηγηθεί του κόμματος ενόψει της εκλογικής μάχης του 2015. Την κίνηση και την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου είχε ανακοινώσει νωρίτερα. Ετσι, το φιλελεύθερο Κόμμα Μεταρρύθμισης, του οποίου ηγείται, επέλεξε τον Σίιμ Καλίς, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως ηγέτη της νέας συμμαχικής κυβέρνησης και νέο πρωθυπουργό, κάτι που αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο συνταγματάρχης Ανταμ Φατζ αλ Αμπντάλι βρέθηκε χτες το πρωί νεκρός με τραύματα στο κεφάλι και στο στήθος μέσα στο αυτοκίνητό του κοντά σε νεκροταφείο της Βεγγάζης στην Ανατολική Λιβύη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα (τρεις αστυνομικοί και τρεις πολίτες) σκοτώθηκαν χτες από τα πυρά ενόπλων που εισέβαλαν σε κτίριο δημοτικών αρχών στη Σαμάρα του Ιράκ.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Για νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, μεταξύ αυτών μία πιθανή δραματική μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για την αγορά τροφίμων, προϊδέασε προχτές βράδυ ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τυνησίας, Μέχντι Τζομάα, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του έπειτα από την παραίτηση της ισλαμικής κυβέρνησης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε παραίτηση, μετά τη σύλληψή του για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, εξαναγκάστηκε ο στενός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και επί σειρά ετών σύμβουλος του Συντηρητικού κόμματος, 62χρονος Πάτρικ Ροκ.

ΡΩΜΗ.-- Αντιμέτωπη με τις συνέπειες των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων βρίσκεται ήδη η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, καθώς ο υφυπουργός Μεταφορών, Αντόνιο Τζεντίλε, υπέβαλε την παραίτησή του, μετά από δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει παρέμβει για να μην κληθεί σε απολογία ο γιος του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 56% των Ιταλών εμπιστεύεται την κυβέρνηση Ρέντσι, ενώ, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει ποσοστό 34,8%, το κόμμα του Μπερλουσκόνι το 21,5%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων το 21,3% και όλα τα άλλα κόμματα κάτω από 4,1%.

ΣΟΥΜΑΤΡΑ.-- Εκατοντάδες πύρινα μέτωπα μαίνονταν μέχρι χτες στη Σουμάτρα της Ινδονησίας, με την ορατότητα να μειώνεται σε λιγότερο από 200 μέτρα και να αναφέρονται σοβαρά προβλήματα δύσπνοιας αλλά και έξαρση ασθενειών, όπως η πνευμονία και το άσθμα, ο ερεθισμός των ματιών και του δέρματος.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, μεταξύ τους και ένας δικαστής, σκοτώθηκαν χτες σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκε σε δικαστήριο στο κέντρο της πρωτεύουσας του Πακιστάν. Αρχικά σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη και ακολούθησαν πυροβολισμοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ