Παρασκευή 9 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Ομάδα Αμερικανών δικηγόρων, εκπροσωπώντας 30.000 αυτόχθονες του Εκουαδόρ, κατέθεσε σε δικαστήριο των ΗΠΑ μήνυση κατά της πετρελαϊκής εταιρίας «ΤΕΞΑΚΟ-ΣΕΒΡΟΝ», διεκδικώντας αποζημίωση ύψους ενός δισ. δολαρίων. Η πετρελαϊκή εταιρία κατηγορείται ότι κάθε μέρα(!) της περιόδου 1971-1992 μόλυνε ποτάμια, υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και το λοιπό φυσικό περιβάλλον της κωμόπολης Λάγκο Αγκριο του βόρειου Εκουαδόρ με τέσσερα εκατομμύρια λίτρα τοξικών αποβλήτων, αργού πετρελαίου και βαρέων μετάλλων...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Το θάνατο 21 αμάχων και κύμα 6.000 προσφύγων προκαλεί η εδώ και ένα 48ωρο ανάφλεξη βίαιων επιθέσεων στις οποίες επιδίδονται ένοπλα μέλη της κογκολέζικης φυλής των Λέντου, με στόχο τον έλεγχο της βορειοανατολικής πόλης Μπούνια της ΛΔ Κονγκό. Σύμφωνα με δυτικά πρακτορεία, το κύμα βίας εκδηλώθηκε αμέσως μετά την αποχώρηση δυνάμεων του στρατού της Ουγκάντας απ' την πόλη.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Υδάτινος εφιάλτης χτυπά από χτες τη Νοτιοανατολική Αιθιοπία. Οι ισχυρές καταιγίδες των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν υπερχείλιση του ποταμού Ουάμπε Σεμπέιλι. Το αποτέλεσμα ήταν πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους και άφησαν άστεγους πάνω από 100.000 άλλους.

ΜΑΠΟΥΤΟ.-- Στο 15% του πληθυσμού ενηλίκων της Μοζαμβίκης ανέρχεται πλέον ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων (κυρίως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε εγκυμονούσες φορείς του HIV), προβλέποντας εντούτοις πως ο προσδόκιμος μέσος όρος ζωής θα μειωθεί (μέσα στα επόμενα επτά έτη) στα 40 χρόνια εξαιτίας του HIV.

ΚΙΕΒΟ.-- Απεργία εκατοντάδων Ουκρανών ανθρακωρύχων στο Ντνιπροπετρόβσκ. Οι απεργοί απαιτούν την καταβολή καθυστερημένων μισθών τους - συνολικά 14,5 εκατομμύρια δολάρια - από την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ