Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε, χτες το πρωί, κτιριακό συγκρότημα, στο κέντρο του Παρισιού, δίπλα στο Χρηματιστήριο. Η έκρηξη, που πιθανότατα οφείλεται σε διαρροή αερίου, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 25 ατόμων.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Λουκέτο έβαλαν χτες για τρίτη μέρα οι περισσότεροι επιχειρηματίες και μαγαζάτορες της Χαράρε, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» για κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Λόγω της ισχυρής παρουσίας της αστυνομίας στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων, ματαιώθηκε η πραγματοποίηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων...

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ για το ρόλο που φέρεται να είχε διαδραματίσει στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε (1996).

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Σφοδρή σύγκρουση τρένων αργά προχτές βράδυ στην ανατολική Ισπανία προκάλεσε το θάνατο 11 επιβατών, τον τραυματισμό 40, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 16...

ΜΟΣΧΑ.-- Ο επιφανής Ρώσος αεροναυπηγός, Αλεξάντερ Κρασόφσκι, εξέπνευσε χτες σε ηλικία 82 ετών, εξαιτίας καρδιακής προβολής που υπέστη μετά από εισβολή διαρρηκτών στο διαμέρισμά του.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Μία 26χρονη γυναίκα αλβανικής εθνικότητας έχασε χτες τη ζωή της κατά τη διάρκεια ένοπλου επεισοδίου, μεταξύ μεγάλης αστυνομικής δύναμης και ομάδας εγκληματιών, στο χωριό Ράκοβετς, κοντά στην πόλη Τέτοβο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δύο τύπους καρδιακών παθήσεων, ανωμαλίες στα γεννητικά όργανα, αλλά και ηπατικές παθήσεις είναι πιθανόν να έχουν τα παιδιά που φέρουν στον κόσμο Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρέτησαν στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου (το 1991), αναφέρει μελέτη που διενεργήθηκε απ' το Ερευνητικό Κέντρο Υγείας του Πενταγώνου και το ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Το Κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε χτες τη συνθήκη διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 79 ψήφους υπέρ, 17 λευκά και 68 απόντες. Η Δανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που εγκρίνει τη συνθήκη.

ΡΩΜΗ.-- Ημέρα απεργίας η χτεσινή για τους Ιταλούς εργαζόμενους στη δημόσια υγεία και υγειονομία. Περίπου 50.000 συμμετείχαν στην απεργία, με βασικό αίτημα την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε πριν 18 μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ