Παρασκευή 13 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Παράταση για ένα χρόνο της «ασυλίας» των Αμερικανών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά την προειδοποίηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι αυτό «υποσκάπτει» τις ειρηνευτικές προσπάθειες του Οργανισμού. Γαλλία, Γερμανία και Συρία απείχαν της ψηφοφορίας. Η Κροατία ανέφερε ότι θα αρνηθεί να επικυρώσει τέτοια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

ΑΚΟΣΟΜΠΟ.-- Ο «Πρόεδρος»Τσαρλς Τέιλορ αξίωσε χτες να αρθεί η εις βάρος του απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου καθώς άρχιζαν στην Γκάνα ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό της σύρραξης στη Λιβερία.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Κατατέθηκε χτες στο τουρκικό Κοινοβούλιο από την κυβέρνηση Ερντογάν δέσμη μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Προβλέπεται μεταξύ άλλων κατάργηση του άρθρου 8 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου βάσει του οποίου καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης «ένοχοι εγκλημάτων γνώμης». Η εφαρμογή των μέτρων είναι πάντως αμφίβολη.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Κεκλεισμένων των θυρών συναντώνται οι εκπρόσωποι ένδεκα χωρών -- Γερμανίας, Αυστραλίας, Ισπανίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ολλανδίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας και Βρετανίας -- με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας τους «εναντίον της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

ΜΑΝΙΛΑ.-- «Υπό έλεγχο» ενδέχεται να τεθεί ως το φθινόπωρο η επιδημία της άτυπης πνευμονίας, ή SARS, εκτίμησε χτες αξιωματούχος του ΠΟΥ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Εκρηξη και πυρκαγιά στο εργοστάσιο της μεγαλύτερης φαρμακευτικής εταιρίας της Ινδίας στο Πουντζάμπ κόστισε τη ζωή 2 εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων 18.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ