Σάββατο 19 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Αστραχάν της Ρωσίας στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας. Οι δύο, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ήταν παιδιά που υπέστησαν ηλεκτροπληξία από τα καλώδια μιας πεσμένης από τον άνεμο κολόνας παροχής ρεύματος.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τη σύναψη εκεχειρίας και την προσεχή έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την οργάνωση Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF) ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Προέδρου των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε και τουλάχιστον 12 τραυματίστηκαν από έκρηξη ρουκέτας στην Κεντρική Σερβία. Τα αίτια της έκρηξης, που έγινε καθώς οι στρατιώτες χειρίζονταν εκτοξευτήρα, δεν είναι σαφή και έχει διαταχθεί έρευνα. Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο θόρυβος στη Σερβία - Μαυροβούνιο σχετικά με την υπόθεση «ξεπλύματος χρήματος» από συμβούλους του Μαυροβούνιου πρωθυπουργού, με τις πληροφορίες να συντείνουν στην αποπομπή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Ντίνκιτς, που «αποκάλυψε» την υπόθεση.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ξανάρχισε χτες η δίκη της πρώην βουλευτή Λεϊλά Ζανά σε δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Τουρκίας, σε μια εξαιρετικά προβεβλημένη υπόθεση που η κουρδική κοινότητα θεωρεί κρίσιμη για τις προθέσεις του τουρκικού κατεστημένου όσον αφορά το μειονοτικό.

ΣΑΟ ΤΟΜΕ.-- Σε συνομιλίες για «τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες της επιστροφής του Προέδρου Φραντίκε ντε Μενέζες» στο Σάο Τόμε και Πριντσίπε κάλεσαν χτες οι στρατιωτικοί που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα, καθώς επίσης και για τη διαμεσολάβηση της CPLP (ένωση των χωρών όπου ομιλείται η πορτογαλική γλώσσα) των ΗΠΑ και της Νιγηρίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον 60.000 εκτάρια δασικών εκτάσεων κατέστρεψε πυρκαγιά η οποία μαίνεται στη Νοτιοανατολική Γαλλία, εξαιτίας της οποίας χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή γύρω από το θέρετρο Ισάμπρ, που απειλείται από δύο μέτωπα. Η πυρκαγιά θεωρείται «η χειρότερη της τελευταίας 15ετίας».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Αλλες 5.000 εργαζόμενους απολύει ως το τέλος του 2003 η κατασκευάστρια εμπορικών αεροσκαφών «Μπόινγκ», επικαλούμενη «προβλήματα στη βιομηχανία». Από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, η εταιρία έχει προβεί σε 40.000 απολύσεις, με πρόσχημα την κρίση, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα κέρδη της σε υψηλά επίπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ