Τρίτη 12 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Ογδόντα τέσσερις κρατούμενοι απέδρασαν από φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Ζοάουν Πεσόα, της βορειοανατολικής Βραζιλίας, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης του κρατιδίου Παράιμπα που πρόσθεσε ότι η απόδραση έγινε από ένα τούνελ 50 μέτρων, που είχαν σκάψει οι κρατούμενοι. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι δραπέτες είχαν πιθανόν συνεργάτες μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τρεις άνδρες συνελήφθησαν και πολλά όπλα κατασχέθηκαν, στο Γιόρκσάιρ της Αγγλίας, σε κοινή επιχείρηση της ιρλανδικής και της βρετανικής αστυνομίας στο πλαίσιο των ερευνών κατά του ΙΡΑ.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της πόλης Σαν Μαρτίν, στην κεντρική Κολομβία, από την έκρηξη ενός παγιδευμένου με εκρηκτικά φορτηγού, ανακοίνωσε η Αστυνομία, η οποία αποδίδει την ενέργεια στις FARC-ΕΡ.

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.-- Τουλάχιστον 3 αντάρτες της ισλαμικής αυτονομιστικής οργάνωσης MILF σκοτώθηκαν σε μάχες με στρατεύματα στις Φιλιππίνες, στο πλαίσιο της επιχείρησης σύλληψης του στελέχους της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια Φαθούρ Ραχμάν αλ Γκόζι. Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο κάλεσε το MILF να μην προστατεύσει τον αλ Γκόζι, η σύλληψη του οποίου, όπως είπε, «είναι θεμελιώδης στη μάχη κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ/ ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες με Τούρκους στρατιώτες στην πόλη Μαρντίν, στην Ανατολία, κοντά στη μεθόριο με το Ιράκ. Το ΡΚΚ/ KADEK μοιάζει, σύμφωνα με αναλυτές, να απαντά με επιθέσεις στην «μερική αμνηστία» που πρόσφερε η Αγκυρα πριν δύο βδομάδες. Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε διά στόματος του εκπροσώπου της, Τόμας Στεγκ, τις πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας Χάντελσμπλατ ότι σχεδιάζει να πουλήσει άρματα μάχης Λέοπαρντ ΙΙ στην Τουρκία.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Κοινά «αντιτρομοκρατικά» γυμνάσια διεξάγουν στην περιοχή Σιντζιάν η Κίνα, η Ρωσία, το Καζαχστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, στο πλαίσιο, σύμφωνα με αναλυτές, της προσπάθειας της Κίνας να επιτευχθεί ο «περιορισμός» των αυτονομιστών Ουιγούρων.

ΤΟΚΙΟ.-- Τροπική καταιγίδα που έπληξε το Σαββατοκύριακο τη βόρεια Ιαπωνία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον ένδεκα ανθρώπων, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων δέκα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Με καθυστέρηση δύο ημερών ανακοινώθηκε χτες στη Σερβία η ανατροπή τεσσάρων βαγονιών που μετέφεραν τοξικά υλικά απ' την Ουκρανία στην ΠΓΔΜ. Σέρβος αξιωματούχος υποστήριξε πως κατά το συμβάν (που έγινε στα περίχωρα του Βελιγραδίου) δε σημειώθηκε διαρροή των επικίνδυνων τοξικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ