Τετάρτη 17 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Το αίτημα του 52χρονου Νομπούρου Μπέπου, εργαζόμενου προσωρινής σύμβασης σε εταιρία μεταφορών στο Ναγκόγια της Δυτικής Ιαπωνίας, ήταν η καταβολή απλήρωτων μισθών του, κάπου 2.500 δολαρίων. Κρατούσε ως ομήρους, επί τρεις ώρες, οκτώ άτομα. Απείλησε να βάλει φωτιά και το έκανε. Επίλογος: μια έκρηξη που προκάλεσε 3 θανάτους - περιλαμβανομένων του δικού του, και του διευθυντή του - και 41 τραυματισμούς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Δραστική μείωση του αριθμού των ανδρών που συγκροτούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Μπόρις Τάντιτς. Είπε πως ενόψει ένταξης στη ΝΑΤΟϊκή «Συμμαχία για την Ειρήνη» ο στρατός των 80.000 ανδρών θα πρέπει να μειωθεί κατά «τουλάχιστον 30.000 άνδρες».

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Το γερμανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL αδειοδοτήθηκε από τις κροατικές αρμόδιες αρχές να κάνει χρήση της τηλεοπτικής συχνότητας του (έως πρότινος κρατικού) καναλιού HRT για 10 χρόνια, έναντι 62.000 δολαρίων ετησίως. Υπερίσχυσε έναντι άλλων εταιριών, όπως του Ρούπερτ Μέρντοχ και Αμερικανών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Ευρώπη.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Δύο ανθρώπους εκ των οποίων ο ένας ήταν δάσκαλος αποκεφάλισαν μουσουλμάνοι αυτονομιστές στο Κασμίρ, κατηγορώντας τους ως «πληροφοριοδότες των Αρχών». Σε άλλο επεισόδιο, ένας πολίτης σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν από ρίψη χειροβομβίδας σε πολύβουο δρόμο της Σριναγκάρ, θερινής πρωτεύουσας του διαφιλονικούμενου κρατιδίου. Νωρίτερος απολογισμός των συγκρούσεων Δευτέρας και Τρίτης στην περιοχή έκανε λόγο για 12 νεκρούς, επτά αντάρτες, τρεις στρατιώτες και δύο πολίτες.

ΡΩΜΗ.-- Μποϊκοτάζ διοργάνωσαν χτες οργανώσεις καταναλωτών προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμών που έφερε η εισαγωγή του ευρώ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην την... Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, το ιρανικό υπουργείο Πληροφόρησης και Ασφαλείας και τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης για επίθεση αυτοκτονίας της Χαμάς το 1997 στην Ιερουσαλήμ, και ζητά την καταβολή 429 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση στους 12 Αμερικανούς που τραυματίστηκαν τότε. Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στη βεβαιότητα ότι το Ιράν χρηματοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια την «παλαιστινιακή τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ