Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Πάνω από πενήντα γυναικόπαιδα σφαγιάστηκαν τη Δευτέρα από ένοπλα μέλη κοινοτήτων στο Κάσελε της βορειοανατολικής επαρχίας της ΛΔ Κονγκό, Ιτούρι ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή, «MONUC».

ΠΟΡΤ-Ω-ΠΡΕΝΣ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη εννέα αγνοούνται σε κατολισθήσεις εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων που διήρκεσαν πολλές ώρες, στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Αιματοκύλισμα χτες στα μπουντρούμια του στρατοπέδου Καμπ Κρέιμ των Φιλιππίνων. Ο 20χρονος κρατούμενος Μπουγιουνγκάν Μπουνγκάκ, φερόμενος ως μέλος της «Αμπού Σαγιάφ», έκλεψε ένα αυτόματο και κράτησε ομήρους φρουρούς επί ώρες. Στην επέμβαση των ειδικών δυνάμεων που ακολούθησε σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί και ο ίδιος ο κρατούμενος.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Δεκάδες ζώα αποτεφρώθηκαν, ενώ τα τρία τέταρτα του μεγάλου Εθνικού Πάρκου «Ματόπος» της Ζιμπάμπουε έγιναν στάχτη εξαιτίας πυρκαγιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το Σαββατοκύριακο

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αντόνιο Μάρτινς Ντα Κρουζ υπέβαλε χτες την παραίτησή του εξαιτίας κατηγοριών ότι μεσολάβησε προκειμένου η κόρη του να εισαχθεί παράτυπα στην ιατρική σχολή της Λισαβόνας.

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον 53χρονο Σαλβατόρε Σκιαράμπα, που θεωρείται το «δεξί χέρι» του αρχηγού της Σικελικής Μαφίας Μπερνάρντο Προβεντζάνο.

ΠΡΑΓΑ.-- Αθωώθηκε ο 26χρονος Ντάβιντ Πέχα που κατηγορούνταν για «προπαγάνδα υπέρ του κομμουνισμού». Ο Πέχα ωστόσο καταδικάστηκε σε 6μηνη κάθειρξη με αναστολή για δυσφήμιση του Βλάντιμιρ Χούτσιν, πρώην μυστικού πράκτορα της Τσεχίας.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Απόφαση με την οποία καλεί την κυβέρνηση της Κίνας να «απελευθερώσει αμέσως» μια επιχειρηματία της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων πέρασε την 3η Οκτωβρίου η Γερουσία των ΗΠΑ. Η Κινέζα Ρεμπίγια Καντίρ είχε συλληφθεί το 1999 για «αποσχιστική δραστηριότητα».

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Διήμερη επίσημη επίσκεψη σε Κουβέιτ και Ιράκ άρχισε χτες ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Παντελί Μάικο, με στόχο τη στρατιωτική συνεργασία των Τιράνων με τις αρχές του Κουβέιτ και το κατοχικό «κυβερνητικό συμβούλιο» στη Βαγδάτη...

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Το φετινό βραβείο Νόμπελ Φυσικής μοιράστηκαν χτες ο Αλεξέι Αμπρικόσοφ, κάτοικος ΗΠΑ, ο Βιτάλι Γκίνζμπουργκ από τη Ρωσία και ο Βρετανός Αντονι Λέγκετ, για «τις πρωτοποριακές εργασίες τους στο θεωρητικό τομέα των υπεραγωγών και των υπερευστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ