Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΑΝΤ.-- Εντός του επόμενου χρόνου η σαουδαραβική ηγεσία αποφάσισε να προχωρήσει, για πρώτη φορά, στη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών με στόχο «τη μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα Δημοτικά Συμβούλια». Στόχος είναι να έχει εκλεγεί τουλάχιστον το 50% των Δημοτικών Συμβουλίων.

ΜΟΣΧΑ.-- Εννέα Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες στη διάρκεια συγκρούσεων με ένοπλους αυτονομιστές στην Τσετσενία.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Εκατοντάδες οδηγοί φορτηγών έκλεισαν χτες με τα οχήματά τους αρτηρία στα ισπανο-γαλλικά σύνορα απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι ιαπωνικές αρχές συνέλαβαν χτες πέντε διευθυντικά στελέχη της εταιρίας «Jipangu» με την κατηγορία πως η προσπάθειά τους να πωλήσουν στη ΛΔ Κορέας τρακτέρ, «που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε εκτοξευτήρες πυραύλων»(!), παραβίαζε το νόμο περί εξαγωγών...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Δικαστήριο της Τζακάρτα καταδίκασε χτες σε 20ετή ποινή κάθειρξης τον Ινδονήσιο Αμπντούλ Τζαμπάρ, που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή του σε βομβιστικές επιθέσεις κατά της κατοικίας του πρέσβη των Φιλιππίνων και κατά χριστιανικών ναών.

ΜΠΕΜΠΕΝΤΖΑ.-- Εντονα αντιδρούν οργανώσεις αγροτών του κεντροαφρικανικού Τσαντ εξαιτίας του σχεδίου της κυβέρνησης και της πολυεθνικής ΕΞΟΝΜΟΜΠΙΛ να καταστρέψουν μεγάλες φυτείες μάνγκο και βοσκοτόπια για την περαιτέρω εκμετάλλευση των πλούσιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας. Τα «δικαιώματα» της ΕΞΟΝΜΟΜΠΙΛ πηγάζουν απ' τη συμμετοχή της σε κονσόρτσιουμ της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατασκευή υπόγειου δικτύου πετρελαιαγωγών μήκους 1.070 χιλιομέτρων.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Χάρη στον πρώην σύμμαχό του (και «συνεταίρο» του στο πραξικόπημα ισλαμιστών του 1989) Χασάν Αλ Τουραμπί έδωσε χτες ο Πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Αλ Μπασίρ, στο πλαίσιο τακτικών κινήσεων που κάνει τους τελευταίους μήνες για τον αποχαρακτηρισμό του κράτους του ως «παρία» απ' τη μαύρη λίστα των ΗΠΑ...

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Τη σύσταση του πρώτου εθνικού Εφετείου της Νέας Ζηλανδίας προς αντικατάσταση του αντίστοιχου βρετανικού αποικιοκρατικού θεσμού, που λειτουργεί εδώ και 164 χρόνια με έδρα το Λονδίνο, ανακοίνωσε χτες η πρωθυπουργός Χέλεν Κλαρκ. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή, όπου η παράταξη της πρωθυπουργού έχει πλειοψηφία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την πτώση ενός μικρού αεροσκάφους τύπου «Utva-75» με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πιλότου και ενός επιβάτη προκάλεσαν οι ριπές όπλων σε προχτεσινό μεταγαμήλιο γλέντι στο χωριό Ράτινα (160 χλμ. δυτικά του Βελιγραδίου)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ