Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- «Πακέτο μέτρων», υποτίθεται για την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Πακιστάν, ανακοίνωσε χτες η Ινδία. Συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία συνοριακών περασμάτων και η έναρξη διαπραγματεύσεων με αυτονομιστικές οργανώσεις του διαφιλονικούμενου Κασμίρ. Ωστόσο, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών απέκλεισε προοπτική απευθείας διαλόγου «ώσπου να σταματήσει η διασυνοριακή τρομοκρατία», ακυρώνοντας, έτσι, πρακτικά την «πρωτοβουλία ειρήνης».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Μέλη του έκπτωτου καθεστώτος των Ταλιμπάν -περιλαμβανομένου του απελευθερωθέντος από τις δυνάμεις των ΗΠΑ πρώην υπουργού Εξωτερικών Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ - προσέφεραν στον Χαμίντ Καρζάι «συμφωνία συνεργασίας» για την αποκατάσταση της «ειρήνης» στο «χαοτικό» Αφγανιστάν, μετέδιδε χτες το «Ρόιτερς».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Τον επικεφαλής των «Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου» και πρώην ηγετικό στέλεχος του ΟΥΤΣΕΚΑ, Αγκίμ Τσέκου, συνέλαβαν χτες οι σλοβενικές αρχές αντιδρώντας σε διεθνές ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ που εκδόθηκε μετά από αίτημα των αστυνομικών αρχών της Σερβίας-Μαυροβουνίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ρ. Μλάντις, που κατηγορείται απ' το δικαστήριο της Χάγης, ανέλαβε χτες βράδυ η σερβική αστυνομία, επικαλούμενη «πληροφορίες».

ΤΙΡΑΝΑ.-- Διεθνείς παρατηρητές των αλβανικών τοπικών εκλογών της 12ης του Οκτώβρη κατηγορούν τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας (Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό) για «τακτική παρακώλυσης» της καταμέτρησης των ψήφων. Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα για το Δήμο των Τιράνων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Το ρεκόρ της Σουηδίας όσον αφορά στην εκλογή γυναικών στη Βουλή κατέρριψε η Ρουάντα. Οι πρόσφατες γενικές εκλογές έφεραν δεκάδες γυναίκες στη Βουλή καθώς πλέον «γυναικοκρατείται» το 48,8% εδρών της Βουλής (Το ρεκόρ των Σουηδέζων είναι 45,3% επί των βουλευτικών εδρών...).

ΣΚΟΠΙΑ.-- Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ υπέγραψαν χτες κοινή δήλωση με την οποία καλούν τους πολίτες της χώρας να συμμετάσχουν ενεργά στην εκστρατεία για τη συλλογή του παράνομου οπλισμού. Η συλλογή του παράνομου οπλισμού θα γίνει από την 1η του Νοέμβρη έως τις 15 του Δεκέμβρη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αυξάνεται ο αριθμός ψυχικά ασθενών που κρατούνται στις φυλακές των ΗΠΑ επειδή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν αλλού, επισημαίνει έκθεση του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Ο αριθμός των ψυχικά ασθενών που κρατείται στις φυλακές ξεπερνά τις 300.000 και θεωρείται τριπλάσιος απ' τον αριθμό όσων νοσηλεύονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα...

ΡΩΜΗ.-- Εκκληση για τη συγκέντρωση 17.000.000 δολαρίων απηύθυνε χτες το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ για 2.000.000 Τανζανούς που απειλούνται με λιμοκτονία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ