Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Εφιαλτική ήταν η περασμένη Κυριακή για τους κατοίκους και τους τουρίστες της πόλης Μποχορόκ στο βόρειο τμήμα της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα. Πάνω από 72 άτομα, ανάμεσά τους και τουλάχιστον πέντε αλλοδαποί τουρίστες, βρήκαν οικτρό θάνατο όταν παρασύρθηκαν από τα νερά λασποπλημμύρας που δημιουργήθηκε από την υπερχείλιση ποταμού λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, αλλά και μακρόχρονης αποψίλωσης του δασικού πλούτου της περιοχής από μεγάλα εταιρικά συμφέροντα.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 32 νεκροί -10 στρατιώτες και 22 μαοϊκοί αντάρτες- είναι ο απολογισμός ενός Σαββατοκύριακου έντασης των μαχών του εμφυλίου στο Νεπάλ, που έχει αναζωπυρωθεί τους τελευταίους μήνες.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Ενας εργαζόμενος στον καθαρισμό σκοτώθηκε από τη σφοδρή κακοκαιρία που προκαλεί η τροπική θύελλα «Μέλορ» στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τις Αρχές.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εξακολουθεί να κρατείται «σε άγνωστη τοποθεσία» από τις Αρχές του Πακιστάν ο συντηρητικός πολιτικός Τζαβέντ Χασμί, ηγέτης του Συνασπισμού για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας (ARD), ο οποίος κατηγορείται για εσχάτη προδοσία και δυσφήμιση του στρατού, λόγω των δηλώσεών του κατά της στάσης του Πακιστάν στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας επέβαλαν οι Αρχές στο κρατίδιο Γκουτζαράτ της Ινδίας, όπου σε νέες συγκρούσεις ινδουιστών και μουσουλμάνων την Κυριακή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ξεκίνησε χτες σε δικαστήριο του Τέξας η διαδικασία σύνθεσης του προεδρείου δικαστών που θα δικάσει τον πανεπιστημιακό καθηγητή και συνεργαζόμενο με βιολογικά εργαστήρια του αμερικανικού στρατού, Τόμας Μπάτλερ. Σε βάρος του Μπάτλερ έχουν απαγγελθεί επισήμως 69 κατηγορίες, μεταξύ αυτών απάτη, ψευδορκία σε πράκτορες του FBI, αλλά και ενεχόμενη εγκληματική αμέλεια σε σχέση με τη μυστηριώδη «εξαφάνιση» βακτηρίων πανούκλας από βιολογικά εργαστήρια στα οποία ήταν υπεύθυνος...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Αυτόπτες μάρτυρες σφοδρών συγκρούσεων, μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ενόπλων της οργάνωσης MODEL, έγιναν χτες κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην κομητεία Νίμπα της Λιβερίας. Ωστόσο, οι κυανόκρανοι εξέφρασαν αδυναμία να καταλογίσουν ευθύνες σχετικά με το ποια πλευρά ευθύνεται για την έναρξη των συγκρούσεων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Χιλιάδες γυναικόπαιδα εγκαταλείπουν από χτες τις εστίες τους σε δασικές περιοχές της ανατολικής ΛΔ Κονγκό, όπου εκδηλώνονται συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων οργανώσεων αυτόχθονων κοινοτήτων.

ΛΟΥΑΝΤΑ.-- Από την Αγκόλα ξεκίνησε χτες ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούις Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, την περιοδεία του σε πέντε αφρικανικές χώρες, σε μία προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα μέτωπο ευρείας οικονομικής συνεργασίας αναπτυσσόμενων χωρών Αφρικής και Λατινικής Αμερικής.

ΡΙΑΝΤ.-- Δύο ακραίοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν στην ιερή πόλη της Μέκκας από πυρά αντρών της σαουδαραβικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια επιχείρησης «ματαίωσης τρομοκρατικής συνωμοσίας», όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Μια 20χρονη γυναίκα σκοτώθηκε κι άλλα 35 άτομα τραυματίστηκαν από την κατάρρευση των προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε γήπεδο της πόλης Μπαρανκίγια, στη Βόρεια Κολομβία, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικής αναμέτρησης.

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ.-- Οι ιθαγενείς Ινούι ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας να κλείσει την αμερικανική στρατιωτική βάση «Θούλε» στη Βόρεια Γροιλανδία. Η γη της βάσης, που οι ΗΠΑ επιθυμούν να την εντάξουν στο «σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας», αποτελεί παραδοσιακό έδαφος των ιθαγενών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ