Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων της πλημμύρας που πλήττει το τελευταίο τριήμερο σε περιοχές κοντά σε τουριστικό θέρετρο της πόλης Μεϊντάν στο βορειοδυτικό άκρο της ινδονησιακής νήσου Σουμάτρα. Εως χτες ο αριθμός των νεκρών ξεπερνούσε τους 170, ενώ αγνοείται ακόμη η τύχη αρκετών δεκάδων. Οι άστεγοι πλημμυροπαθείς ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες άτομα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Τζέιμς Τζόουνς, Αμερικανός στρατηγός και διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, διέβλεψε χτες ως «αυξανόμενες τις απειλές για τρομοκρατικές ενέργειες από χώρες της Αφρικής και δη από εκείνες που βρίσκονται στο νότιο άκρο της Μεσογείου». Την ίδια ώρα, ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ανακοίνωνε στο Ναϊρόμπι της Κένυας πως βρήκε στοιχεία για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και δράση πυρήνων της αλ Κάιντα στη Σομαλία, αλλά και ευρύτερα στο Κέρας της Αφρικής.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ενάντια στις κυβερνήσεις χωρών που προέκυψαν απ' τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας καταφέρθηκε χτες, για πολλοστή φορά, η επικεφαλής γενική εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, λέγοντας πως ευθύνονται για την αποτυχία στη σύλληψη καταζητούμενων πρώην ηγετών (π.χ. Σερβόβοσνιοι Κάρατζιτς, Μλάντιτς, Κροάτης ε.α. στρατηγός Γκοντοβίνα) και πως αυτό θέτει εν αμφιβόλω το στόχο για ολοκλήρωση όλων των δικών για εγκλήματα πολέμου μέχρι το 2008...

ΣΑΓΚΑΗ.-- Σε αύξηση κατά 50% της δυνατότητας παραγωγής πολυτελών αυτοκινήτων «Κάντιλακ» και «Μπιούικ» στο εργοστάσιο της Σαγκάης της Κίνας ως το 2006 προτίθεται να προχωρήσει η αμερικανική «Τζένεραλ Μότορς Κορπ.», που σχεδιάζει να διαθέσει τα αυτοκίνητα τόσο στην κινεζική αγορά - όπου διαπιστώνει «αύξηση της ζήτησης» - όσο και διεθνώς.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Κοινά «αντιτρομοκρατικά» γυμνάσια διάρκειας δύο εβδομάδων θα πραγματοποιήσουν τις προσεχείς ημέρες ένοπλα τμήματα των Φιλιππίνων, με πάνω από 400 πεζοναύτες των ΗΠΑ που έφθασαν στη χώρα. Αμερικανικές πηγές διατείνονται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν «εντός της βάσης και μόνον» λόγω των «κινδύνων που θέτουν οργανώσεις σχετιζόμενες με την αλ Κάιντα».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- «Επενδύσεις-ρεκόρ» από πλευράς ξένων διαπιστώνει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ινδίας για τον Οκτώβρη. Στη χώρα έχουν εισρεύσει μέχρι στιγμής το 2003 4,6 δισ. δολάρια, ποσό πάνω από έξι φορές μεγαλύτερο από τις ξένες επενδύσεις του 2002. Η επιτροπή - και η κυβέρνηση - εκμεταλλεύεται πολιτικά τη χρηματιστηριακή σπέκουλα, μιλώντας για «σημαντική αναπτυξιακή πορεία».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η πετρελαϊκή παραγωγή στο Σουδάν θα έχει αυξηθεί έως το 2004 κατά 24,8% ήτοι 31.230 βαρέλια αργού πετρελαίου τη μέρα, προέβλεψε χτες ο Σουδανός υπουργός Ενέργειας, Αουάντ Αχμέντ αλ Γιαζ, ανακοινώνοντας την έναρξη περαιτέρω ερευνών και γεωτρήσεων σε νέες περιοχές του ανατολικού και δυτικού Σουδάν από πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρίες.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο στρατηγός Ράινχαρτ Γκούνζελ επικεφαλής των γερμανικών ειδικών δυνάμεων, που φέρεται να απέστειλε επιστολή στον βουλευτή Μάρτιν Χόχμαν, με την οποία τον συνεχάρη για το «κουράγιο» που επέδειξε με τις δηλώσεις του κατά των Εβραίων, καθαιρέθηκε χτες από τον υπουργό Αμυνας, Πέτερ Στρουκ.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Πέντε Βρετανοί που πιστεύεται ότι ανήκουν σε δίκτυο υποστήριξης του «Αληθινού IRA» συνελήφθησαν χτες στο Κοτ Ντ' Αρμόρ της δυτικής Γαλλίας, μετά από επιχείρηση που οργανώθηκε από τη γαλλική αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (DNAT).

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-- Επιβατικά αεροπλάνα θα καταρρίπτονται από εδώ και στο εξής στο γερμανικό εναέριο χώρο σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν ως όπλα από τρομοκράτες, όπως συνέβη την 11η Σεπτέμβρη, δήλωσε στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης.

ΡΩΜΗ.-- Εκρηξη «επιστολής βόμβας» σε αστυνομικό τμήμα της Ρώμης. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Δεύτερη επιστολή εξουδετερώθηκε σε αστυνομικό τμήμα κοντά στη Ρώμη. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Δωδεκάωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι Αυστριακοί σιδηροδρομικοί ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να απολύσει 12.000 εργαζόμενους μέχρι το 2010.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ