Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Επτά κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης στη φυλακή Μπολιβάρ, στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ultimas Noticias». Αιτία για το συμβάν ήταν η απόφαση να μεταφερθούν 45 από τους κρατούμενους στην περιοχή Ελ Ντοράντο στα νότια της χώρας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν και χτες σε τέσσερις πόλεις της Ρουμανίας ενάντια στην εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές απαιτούν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους φοιτητικούς κοιτώνες και αυξήσεις στα επιδόματά τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η γερμανική κυβέρνηση άρχισε την πώληση των μετοχών των κρατικών μέχρι πρόσφατα κρατικών μονοπωλίων, του Γερμανικού Ταχυδρομείου (Deutsche Post) και της τηλεφωνικής εταιρίας Deutsche Telekom, στην επενδυτική τράπεζα KfW, ως ένα ακόμη βήμα για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Κατά τη γερμανική κυβέρνηση η πώληση των μετοχών είναι αναγκαία για την εξεύρεση των κονδυλίων για την κάλυψη ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο στρατιώτες και ένας μουσουλμάνος αυτονομιστής αντάρτης σκοτώθηκαν χτες σε μάχη στις Νότιες Φιλιππίνες, ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και ομάδα του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MILF), σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Στο πολιτικό πεδίο, η Βουλή απέρριψε το αίτημα «αποπομπής» του ανώτατου δικαστή, που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση.

ΓΕΝΕΥΗ.-- «Κακέκτυπα αντίγραφα» φαρμάκων για το ΕΪΤΖ, την ελονοσία και άλλες ασθένειες που «χτυπούν» χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο, σημειώνεται σε οδηγία που εξέδωσε χτες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού, το 25% των φαρμάκων για την ελονοσία που κυκλοφορεί σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας είναι είτε κακής ποιότητας, είτε κακές απομιμήσεις, προκαλώντας ετησίως το θάνατο έως και 200.000 ασθενών...

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Το Κοινοβούλιο της Σιγκαπούρης έδωσε χτες το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να παρακολουθεί τις δραστηριότητες των πολιτών στο διαδίκτυο και να δρα εναντίον οιουδήποτε «θεωρήσει»(!) πως συνιστά απειλή για την «εθνική ασφάλεια».

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην κατάσχεση του εξοπλισμού για την οικοδόμηση δύο πυρηνικών σταθμών ελαφρού ύδατος έως ότου οι ΗΠΑ πληρώσουν το προβλεπόμενο πρόστιμο μετά την πρόσφατη απόφασή τους να σταματήσουν τις εργασίες οικοδόμησης στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας του 1994.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Στη φυλακή έβαλαν χτες οι ινδονησιακές αρχές έναν Βρετανό, διευθυντικό στέλεχος επιχείρησης, επειδή η εταιρία του όφειλε στην εφορία 5,4 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με διάταγμα που θεσπίστηκε στις αρχές του χρόνου, όποιος χρωστά στην εφορία πάνω από 11.800 δολάρια θα φυλακίζεται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ