Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.- Το AIDS έχει οδηγήσει στην ορφάνια πάνω από 11.000.000 παιδιά ηλικίας έως 15 χρόνων σε δεκάδες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Εως το 2020, ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 20.000.000, εκτιμά έκθεση που δημοσιοποίησε χτες η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ. Οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στην καταπολέμηση του AIDS είναι η Μποτσουάνα, το Λεσότο, η Σουαζιλάνδη και η Ζιμπάμπουε...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στοχεύει να γίνει «εξολοθρευτής» των κοινωνικών δαπανών στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης της πολιτείας των ΗΠΑ πρότεινε στο Κογκρέσο της να μειωθούν κατά 3.8 δισ. δολάρια οι κοινωνικές δαπάνες έως το 2005 για να «καλυφθεί» μέρος του ελλείμματος. Πιθανότερα «θύματα», οι δαπάνες για άτομα με ειδικές ανάγκες, η φαρμακευτική κάλυψη και οι προσλήψεις σε δημόσια πανεπιστήμια.

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.- Διαδήλωση εναντίον του Λιθουανού Προέδρου, Ρολάντας Πάκσας, πραγματοποίησαν οπαδοί της αντιπολίτευσης, που απαιτούν την παραίτησή του, εξαιτίας κατηγοριών ότι διατηρεί σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.- Η Νέα Ζηλανδία προκαλεί αλγεινές εντυπώσεις στην Ασία και χάνει επιχειρηματικές ευκαιρίες λόγω των ακραίων θέσεων μιας μειοψηφίας, που προτάσσει αντιμεταναστευτικές και ρατσιστικές πολιτικές, δήλωσε χτες η πρωθυπουργός της χώρας Χέλεν Κλαρκ. Η Κλαρκ αναφερόταν στο ακροδεξιό «Νεοζηλανδικό Πρώτο Κόμμα» του Γουίνστον Πέτερς (με 13 βουλευτές), που κηρύσσει πως στη χώρα θα επέλθουν «θρησκευτικές, φυλετικές συγκρούσεις, γκέτο και χάος»(!) εάν δε σκληρύνει η μεταναστευτική πολιτική έναντι ανθρώπων από αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- «Διατηρείτο» χθες η εκεχειρία των δυνάμεων Ινδίας - Πακιστάν στο Κασμίρ, κατά τοπικά και διεθνή ΜΜΕ. Αναλυτές εξέφραζαν «ελπίδες» ότι μπορεί να «κρατήσει» έως το Γενάρη, και την περιφερειακή σύνοδο στο Ισλαμαμπάντ - πάντως, κανείς δε μοιάζει να πιστεύει σε πραγματική πρόοδο.

ΜΑΝΙΛΑ.- Αλλος ένας αστέρας ταινιών δράσης, ο Φερνάντο Πόε ο νεότερος, θα θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία των Φιλιππίνων, ελπίζοντας να επαναλάβει το θρίαμβο του στενού του φίλου Τζόσεφ Εστράντα.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Προειδοποιήσεις κατά της επανέναρξης του Εμφυλίου έκανε χθες, τόσο στην Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Σρι Λάνκα, όσο και τον ηγέτη των αυτονομιστών Τίγρεων των Ταμίλ ο Ευρωπαίος επίτροπος Κρις Πάτεν, απειλώντας με περικοπές της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ.

ΠΕΚΙΝΟ.- Σε νέες προειδοποιήσεις προς την Ταϊβάν, που θεωρεί επαρχία της, να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, και προς τις ΗΠΑ να μην «ενθαρρύνουν» γι' αυτό τον Πρόεδρό της, Τσεν Σούι-μπιαν, προχώρησε χθες η Κίνα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Εργάτες αγνόησαν χτες δικαστική απόφαση να απελευθερώσουν επτά μέλη της διοίκησης εταιρίας χρωμάτων, τα οποία κρατούν από τη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις 159 απολύσεις που αποφάσισαν.

ΤΙΡΑΝΑ.- Η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας προειδοποίησε για τον «κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας» στη χώρα... Χτες ανακαλύφθηκαν στην πόλη Σκόδρα δυο τηλεχειριζόμενες νάρκες και συνελήφθησαν οι δράστες ηλικίας 38 και 35 ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ