Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Η συντριβή αεροσκάφους τύπου «Αντόνοφ-26» προχτές λίγο μετά την απογείωσή του απ' το αεροδρόμιο της νοτιοδυτικής πόλης Μπόεντε της ΛΔ Κονγκό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 22 επιβαινόντων.

ΠΕΚΙΝΟ.- Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες στο βορειοδυτικό, αυτή τη φορά, τμήμα της Κίνας, και τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για δέκα νεκρούς, 34 τραυματίες και κατάρρευση τουλάχιστον 700 κατοικιών στην επαρχία Ζινζιάνγκ.

ΤΑΪΠΕΪ.- Σε μείζον θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας αναγάγει το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος το Μάρτη, για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση της Ταϊβάν, ο - επιχειρών επανεκλογή το Μάη - Πρόεδρος της χώρας, Τσεν Σούι Μπιάν. Κατά αναλυτές, ο Τσεν επιχειρεί «να προκαλέσει την οργή της Κίνας, ώστε να επιτύχει υποστήριξη» στο εσωτερικό και στις ΗΠΑ.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.000 έμειναν άστεγοι, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που πλήττουν τη Βραζιλία και ειδικά την πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, αφού υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι.

ΤΟΚΙΟ.- Επιτροπή Ιαπώνων, που επιβίωσαν απ' το πυρηνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσαν το 1945 οι ΗΠΑ σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, μεταβαίνει την επόμενη βδομάδα στις ΗΠΑ, διεκδικώντας απ' την κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους και το Ιδρυμα Σμιθσόνιαν να συμπεριλάβει φωτογραφική έκθεση των θυμάτων και των πληγμάτων που προκάλεσαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά πλάι στο βομβαρδιστικό «Ενόλα Γκέι» που θα εκτίθεται σε κοινή θέα απ' τις 15 του μήνα.

ΜΑΪΑΜΙ.- Η «Applied Digital Solutions», εταιρία ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, με έδρα τη Φλώριδα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως προτίθεται να προχωρήσει στην παραγωγή εμφυτεύσιμων (στο ανθρώπινο χέρι) ηλεκτρονικών μικροεπεξεργαστών που θα εκτελούν χρέη ηλεκτρονικού πορτοφολιού και πιστωτικής κάρτας...

ΜΟΣΧΑ.- Ακόμα και έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία είναι προκατειλημμένα υπέρ του Ρώσου Προέδρου και των κομμάτων που τον στηρίζουν, ενόψει βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Ανάλογη καταγγελία έκανε πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, τονίζοντας ότι οι εκλογές δε θα είναι ούτε «ελεύθερες ούτε δίκαιες».

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ.- Το δημοτικό συμβούλιο του Ρότερνταμ αποφάσισε ότι δε θα επιτρέπει στους «πολύ φτωχούς» μετανάστες να εισέρχονται στην πόλη, προκειμένου να μη μετακομίζουν οι μεσοαστοί (λευκοί Ολλανδοί) στα προάστια! Στην απόφαση γίνεται λόγος για επανόρθωση της «μακροπρόθεσμης ισορροπίας»...

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, «πιστό» στην απόφασή του και στο παρελθόν του, μποϊκόταρε χτες το φόρο τιμής που απέτισε η ισπανική Βουλή στα θύματα του Φράνκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ